Na hlavný obsah

Izrael zaútočil na školu v utečeneckom tábore v Pásme Gazy. Zahynulo 40 ľudí

Ďalších 73 utrpelo zranenia.

Izrael zaútočil na školu v utečeneckom tábore v Pásme Gazy. Zahynulo 40 ľudí
Izraelská armáda v noci zaútočila na školu v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy. Foto: Profimedia

Izraelská armáda v noci na štvrtok (6. 6.) zaútočila na školu v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy. Informácie o počte mŕtvych sa rozchádzajú. Podľa posledného vyjadrenia tlačového odboru vlády radikálneho hnutia Hamas a zdroja z tamojšieho ministerstva zdravotníctva zabili 40 ľudí, vrátane 14 detí a deviatich žien. Ďalších 73 utrpelo zranenia.

Agentúra Reuters o niečo skôr s odvolaním sa na zástupkyňu Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorý školu prevádzkoval, písala o predbežnej bilancii 35 až 45 obetí. Izraelská armáda uviedla, že na mieste zabila 20 až 30 bojovníkov hnutia Hamas a Palestínskeho islamského džihádu.

V škole sa podľa agentúry AP ukrývali ľudia, ktorí museli kvôli bojom opustiť svoje domovy. Izraelská armáda uviedla, že sa tam ukrývali príslušníci elitných jednotiek Hamasu a Palestínskeho islamského džihádu zapojení do útoku, pri ktorom 7. októbra zomrelo asi 1 200 ľudí a ďalších asi 250 zajali a odvliekli do Pásma Gazy.

Podľa agentúry AP však armáda pre tvrdenia o bojovníkoch v škole neposkytla dôkazy. Podľa úradov ovládaných Hamasom zomrelo v dôsledku izraelských operácií v Pásme Gazy od vlaňajšieho októbra viac ako 36 500 ľudí.

V ďalšom vyhlásení izraelská armáda uviedla, že pri údere zlikvidovala 20 až 30 teroristov, najmä z Palestínskeho islamského džihádu. Podľa armádneho vyhlásenia sa ozbrojenci ukrývali v troch učebniach.

Tvrdenie, že v škole sa ukrývali bojovníci, odmietli

Armáda tiež tvrdí, že úder dvakrát odložila, aby minimalizovala civilné straty na životoch. Izrael opakovane obviňuje Hamas z toho, že civilistov využíva ako ľudské štíty a ukrýva sa v objektoch, ako sú školy a nemocnice.

Nemocnica v Dajr Balahu podľa agentúry AP oznámila, že dostala telá najmenej 30 osôb zabitých pri údere na školu spravovanú UNRWA a ďalších šesť tiel ľudí, ktorých zabili pri vzdušnom údere na obytný dom.

AP sa odvoláva na záznamy z nemocnice a reportéra, ktorého má na mieste. Juliette Toumaová z UNRWA agentúre Reuters oznámila, že odhad počtu zabitých pri údere na školu v Nusajráte je v tejto chvíli 35 až 45, avšak v tejto chvíli ide o provizórnu bilanciu.

Šéf tlačového odboru vlády Hamasu Ismáíl Sauabta a zdroj z ministerstva zdravotníctva krátko nato uviedli, že zabili 40 ľudí, vrátane 14 detí a deviatich žien.

Sauabta odmietol tvrdenie Izraela, že sa v škole v Nusajráte ukrývali bojovníci Hamasu. „Okupačné sily verejnosti klamú prostredníctvom vymyslených príbehov, aby ospravedlnili tento brutálny zločin spáchaný voči vysídleným ľuďom,“ povedal agentúre Reuters.

Telá zabalené do bielych plachiet

Muhammad Karím, vysídlený Palestínčan, ktorý videl sanitky privážať zranených, agentúre AP opísal chaotické scény pred nemocnicou. Videá kolujúce na internete zachytili, ako niektorých zo zranených ošetrujú priamo na podlahe, čo sa v Pásme Gazy, kde nemocnice nestíhajú ošetrovať množstvo zranených a sú v dôsledku konfliktu preťažené, deje často.

Svedok AP tiež opísal, ako ľudia hľadali svojich blízkych medzi telami zabalenými do bielych plachiet na nádvorí nemocnice. Jedna žena podľa Karíma neustále nemocničný personál žiadala o odkrytie tiel, aby zistila, či medzi mŕtvymi nie je jej syn. „Situácia je tragická,“ uviedol Karím.

Po mesiaci od chvíle, keď izraelskí vojaci vstúpili do Rafáhu na juhu Pásma Gazy, zosilneli tiež vzdušné údery aj pozemné boje v okolí Nusajrátu. Jeden z domov v tunajšom tábore bol cieľom útoku napríklad 19. mája, keď tu zomrelo 20 ľudí. Izraelská armáda tvrdí, že tu vykonáva „cielené“ operácie.

Pred štvrtkovým útokom armáda podľa svojho vyhlásenia podnikla kroky na obmedzenie počtu civilných obetí, napríklad „vizuálnu kontrolu zo vzduchu“ alebo zhromaždenie dodatočných spravodajských informácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet