Na hlavný obsah

Netanjahu rozpustil vojnový kabinet, vraj už nie je potrebný

Podľa médií sa to dalo očakávať po odchode Bennyho Ganca z vlády.

Netanjahu rozpustil vojnový kabinet, vraj už nie je potrebný
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šesťčlenný vojnový kabinet. Uviedol to v pondelok (17. 6.) izraelský spravodajský portál The Times of Israel (TOI) s odvolaním sa na Netanjahuovu kanceláriu.

Podľa agentúry Reuters ide o očakávaný krok po odchode Bennyho Ganca, ministra vojnového kabinetu, z izraelskej vlády.

TOI vo svojej správe uviedol, že Netanjahu oznámil oficiálne rozpustenie vojnového kabinetu v nedeľu (16. 6.) večer.

Vojnový kabinet zriadili 11. októbra – štyri dni po bezprecedentnom útoku palestínskych kománd na juh Izraela – s cieľom riadiť ťaženie proti militantným hnutiam Hamas v Pásme Gazy a Hizballáh v Libanone.

Ganc oznámil svoju rezignáciu na ministerskú funkciu pred vyše týždňom. Odchodom z vlády pohrozil pre chýbajúcu povojnovú stratégiu pre Pásmo Gazy.

„Kabinet bol na jeho žiadosť súčasťou koaličnej dohody s Gancom. Keďže Ganc odišiel, kabinet už nie je potrebný,“ povedal Netanjahu v pondelok podľa denníka Bild.

Požiadavky po odchode Ganca

Na Netanjahua sa po odchode Ganca vzniesli požiadavky od jeho dvoch krajne pravicových koaličných partnerov – ministra národnej bezpečnosti Itamara Ben Gvira a ministra financií Bezalela Smotriča -, aby ich zahrnul do vojnového kabinetu.

To by však podľa Reuters zintenzívnilo napätie s medzinárodnými partnermi Izraela vrátane Spojených štátov.

Podľa portálu TOI sa očakáva, že Netanjahu bude o kľúčových otázkach rozhodovať počas menších, na to určených zasadnutiach bez Ben Gvira. Záverečné schválenie sa však bude snažiť získať od širšieho bezpečnostného kabinetu izraelskej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet