Na hlavný obsah

Jadrový arzenál vo svete rastie. Čína výrazne zvýšila počet hlavíc, vyplýva z analýzy

KĽDR počet jadrových hlavíc takmer zdvojnásobila.

Jadrový arzenál vo svete rastie. Čína výrazne zvýšila počet hlavíc, vyplýva z analýzy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Čína za uplynulý rok výrazne zvýšila počet jadrových hlavíc. Viac ich má aj Severná Kórea. Vyplýva to z výročnej správy Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI). Podľa výskumníkov Čína zvýšila počet jadrových hlavíc zo 410 na 500. Severná Kórea ich má teraz 50, čím ich počet za rok zvýšila o 20.

Takmer 90 percent jadrových zbraní na svete vlastní Rusko a USA. Moskva má k dispozícii takmer 4 400 jadrových hlavíc, Washington ich má vyše 3 700. Čoraz väčší čínsky jadrový arzenál a tiež nukleárne hrozby z Ruska pozorne sleduje Severoatlantická aliancia. Jej šéf Jens Stoltenberg naznačil, ako by NATO mohlo reagovať.

Rozmiestniť viac jadrových zbraní a zvýšiť ich stav pohotovosti. Takto by podľa Stoltenberga mala Aliancia reagovať na rastúce hrozby z Ruska a Číny.

„Okrem nebezpečnej nukleárnej rétoriky z Ruska čelíme výzvam aj z Číny. Peking veľmi rýchlo modernizuje svoj jadrový arzenál. Môžeme očakávať, že čoskoro zvýši aj počet medzikontinentálnych rakiet, ktoré dokážu zasiahnuť územie NATO,“ uviedol Stoltenberg.

Správe o jadrových zbraniach sa v Správach RTVS venoval redaktor Pavel Achs:

Rast Číny

Na túto možnosť upozornil vo svojej výročnej správe aj SIPRI. Čína by podľa neho mohla mať do roku 2030 toľko medzikontinentálnych balistických rakiet, ktoré dokážu niesť jadrovú hlavicu, ako Rusko či USA.

Zo správy takisto vyplýva že až 2 100 jadrových hlavíc po celom svete je v stave vysokej operačnej pohotovosti. Väčšina z nich patrí Rusku a Spojených štátom. Niektoré po prvý raz uviedla do tohto stavu aj Čína.

„Od studenej vojny sme nezaznamenali, že jadrové zbrane hrajú takú významnú úlohu v medzinárodných vzťahoch. Štáty sa čoraz viac spoliehajú na odstrašujúcu úlohu jadrového arzenálu,“ povedal Wilfred Wan zo SIPRI.

Kremeľ označil najnovšie úvahy NATO o rozmiestnení ďalších jadrových zbraní za eskaláciu napätia. „USA a NATO zničili desaťročia fungujúci systém opatrení na budovanie dôvery a kontroly zbrojenia v Európe. Dostali sme sa nebezpečne blízko k bodu, z ktorého niet návratu,“ tvrdí ruský prezident Vladimir Putin.

Upokojiť napätie podľa analytikov nepomáha ani Moskva, keď poslala na Kubu bojové lode a jadrovú ponorku – hoci bez jadrových hlavíc. Podľa Havany išlo o priateľskú návštevu. Na Kube majú jadrovú ponorku aj Spojené štáty. Kotví pri americkej vojenskej základni Guantanamo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet