Na hlavný obsah

Jan Lipavský: Nie vždy nachádzame spoločné slová. Zhodneme sa však, že ruská agresia je porušením medzinárodného práva

Rozprávala sa s ním redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová.

Jan Lipavský: Nie vždy nachádzame spoločné slová. Zhodneme sa však, že ruská agresia je porušením medzinárodného práva
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Foto: RTVS

Česko aj Slovensko sú menšie krajiny, ktoré majú limitovaný geopoltický výtlak, ale to neznamená, že nemôžu byť pri niektorých témach na medzinárodnom poli aktívni, aj smerom k potláčaniu agresie Ruska. Ak to však má mať váhu, musia štáty postupovať spoločne, upozornil minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský.

„Nachádzame sa v dobe zhoršenej geopolitickej situácie. Čelíme bezprecedentným výzvam, ktoré tvorí ruský imperializmus. Viedol k vojne Ruska proti Ukrajine a Česko má s Ruskom naozaj zlú skúsenosť,“ povedal český šéf diplomacie.

Pripomenul že Rusko stálo Česko niekoľko dekád prosperity. Chce urobiť všetko pre to, aby zabránil prenikaniu ďalšieho ruského vplyvu. Aj o tom sa rozprával so svojím slovenským náprotivkom Jurajom Blanárom (Smer-SD).

„Musíme na tom pracovať, to je naše kolektívne úsilie. Nie vždy nachádzame spoločné slová, nie vždy máme rovnaké odhodlanie, či si môžeme dovoliť podnikať rovnaké kroky. Zhodneme sa však na tom, že ruská agresia na Ukrajina je porušením medzinárodného práva,“ podotkol Jan Lipavský.

S ministrom zahraničných vecí ČR Janom Lipavským sa v relácii Aktuálne :24 rozprávala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová. Pozrite si celý rozhovor:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko