Na hlavný obsah

Japonci prišli na to, ako si vychutnať slané jedlo bez pridania soli. Začali predávať špeciálnu lyžicu

Lyžica má prispieť k zdravšej životospráve.

Japonci prišli na to, ako si vychutnať slané jedlo bez pridania soli. Začali predávať špeciálnu lyžicu
Lyžica, ktorá robí jedlo slanším. Foto: ČTK/Profimedia

V Japonsku sa začala predávať lyžica na baterky, vďaka ktorej jedlo chutí slanšie, informoval spravodajský web Sky News. Lyžica vyrobená z plastu a kovu má podľa vynálezcov prispieť k zdravšej životospráve, keďže milovníkom slaných pokrmov pomôže znížiť príjem soli bez toho, aby sa to prejavilo na chuti jedla.

Dlhodobá nadmerná konzumácia soli zvyšuje krvný tlak, zaťažuje obličky, zvyšuje riziko mozgovej mŕtvice a ďalších zdravotných komplikácií. Dospelý Japonec v priemere skonzumuje desať gramov soli denne, čo je dvojnásobok oproti odporúčaniu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Šesťdesiat gramov vážiaca elektrická „slaná lyžica“ je poháňaná dobíjacou lítiovou batériou. Špičkou zariadenia prechádza slabý elektrický prúd, čo koncentruje molekuly iónov sodíka na jazyku.

Intenzity slanosti

Slanosť jedla sa vďaka použitiu lyžice podľa výrobcu Kirin zvýši až jedenapolkrát. Užívatelia si pritom môžu vybrať zo štyroch intenzit slanosti, uviedla spoločnosť, ktorá vyrába jedno z najpopulárnejších pív v Japonsku a teraz viac expanduje do oblasti zdravotníctva a zdravej výživy.

Podľa prieskumu spoločnosti z roku 2021 sa ľudia, ktorí sa snažia obmedziť príjem soli, často sťažujú, že im jedlo príde bez chuti.

Na vývoji lyžice sa podieľal profesor Homei Mijašita z tokijskej univerzity Meidži. Predtým predstavil prototyp chuť zvýrazňujúcich elektrických jedálnych paličiek. Vlani za túto technológiu dostal Ig Nobelovu cenu v oblasti výživy, čo je humorná obdoba Nobelových cien a udeľuje sa od roku 1991.

Spoločnosť Kirin spočiatku ponúka 200 kusov týchto produktov v online predaji za 19 800 jenov (116 eur) za kus. Ešte v júni bude prvá séria ponúkaná tiež v japonskom maloobchodnom predaji. Kirin však dúfa, že do piatich rokov sa zariadenie podarí predať miliónu zákazníkov po celom svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet