Na hlavný obsah

Ľuboš Blaha čelí žalobe od Jaroslava Naďa. Hovorí, že sa nemá za čo ospravedlniť

Pojednávanie odročili na september.

Ľuboš Blaha čelí žalobe od Jaroslava Naďa. Hovorí, že sa nemá za čo ospravedlniť
Jaroslav Naď (druhý zľava) a Ľuboš Blaha (vpravo) so svojimi právnymi zástupcami. Foto: RTVS/Timotej Pisch

Na tretí pokus sa na Mestskom súde Bratislava IV začalo pojednávanie v prípade žaloby Jaroslava Naďa na podpredsedu Národnej rady SR Ľuboša Blahu (Smer-SD).

Podpredseda parlamentu v minulosti viackrát označil vtedajšieho ministra obrany za vlastizradcu. Jaroslav Naď žiada od Ľuboša Blahu ospravedlnenie a odškodné.

Ľuboš Blaha na sociálnej sieti napísal viacero statusov, v ktorých označil Jaroslava Naďa za vojnového štváča, amerického agenta či vlastizradcu. Príspevky súviseli najmä s uzavretím obrannej dohody so Spojenými štátmi z februára 2022. Obaja politici sa stretli pred súdom.

„Nezvyknem používať silné výrazy, ale to, čo predvádzal v podobe veľmi dlhého obdobia, opakovane, sa nedá inak nazvať ako mediálny lynč,“ tvrdí žalobca a bývalý minister obrany Jaroslav Naď (DEMOKRATI).

„Jaroslava Naďa považujem za vlastizradcu a budem ho považovať za vlastizradcu aj v prípade, že by mi to súd zakázal. V politike padajú aj tvrdšie obvinenia, ale to nie je otázka na súdy,“ vyhlásil žalovaný a podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (SMER-SD).

Pojednávanie v prípade žaloby Jaroslava Naďa na Ľuboša Blahu sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Blahov profil vymazali

Sociálna sieť Facebook medzi časom vymazala profil Ľuboša Blahu. Bývalý minister obrany

„Obviniť ministra obrany v čase vojnového konfliktu v susednej krajine z vlastizrady je absolútne neprijateľné. Ak by mi súd určil nemajetkové odškodné, ja by som to použil na grantové kolo, kde by som oslovil zástupcov ukrajinskej komunity na Slovensku, aby si dávali projekty či už na vzdelávanie, alebo kultúrne podujatia,“ tvrdí Naď.

Ľuboš Blaha sa podľa vlastných slov nemá za čo ospravedlňovať. Spor s Jaroslavom Naďom vníma ako politický a nie právny.

„Ja som presvedčený, že pojem vlastizradca v tom morálno-politickom význame, ako ho používam aj ja znamená, že niekto de facto zrádza záujmy Slovenskej republiky. Toto ja jednoducho odmietam,“ zdôraznil Blaha.

Sudca Mestského súdu Bratislava štyri odročil pojednávanie v prípade žaloby Jaroslava Naďa na Ľuboša Blahu na 6. septembra. Na pojednávaní odznejú záverečné reči a padne rozhodnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko