Na hlavný obsah

Oslavy vylodenia v Normandii: Výročie si pripomínajú poprední predstavitelia viacerých krajín, aj Zuzana Čaputová

V Normandii zahynul aj výsadkár slovenského pôvodu.

Oslavy vylodenia v Normandii: Výročie si pripomínajú poprední predstavitelia viacerých krajín, aj Zuzana Čaputová
Prelet lietadiel Red Arrows na záver národného spomienkového podujatia Spojeného kráľovstva pri príležitosti 80. výročia Dňa D. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku vo štvrtok (6. 6.) vrcholia trojdňové oslavy 80. výročia vylodenia spojencov počas operácie Overlord. Hlavným bojiskom Dňa D bolo päť normandských pláží.

Na pláži Omaha, na ktorej prebiehali najťažšie boje, sa uskutoční aj hlavný program osláv, ktorých sa zúčastní prezidentka Zuzana Čaputová. Na oslavy pricestuje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Invázia britských a amerických vojakov v Normandii 6. júna 1944 bola jednou z najdôležitejších udalostí druhej svetovej vojny, pretože sa ňou otvoril západný front. Prišiel v nej o život aj jediný doteraz známy výsadkár slovenského pôvodu.

Predseda Klubu vojenskej histórie Geronimo David Stojaspal pripomína, že deň D sa začal pred polnocou zoskakovaním výsadkárov, ktorí mali úlohu destabilizovať. „Nepriateľ ani nemal šancu odhadnúť, že koľko vlastne tých výsadkárov dopadlo,“ povedal.

O pol siedmej ráno sa vylodili americké jednotky na plážach Utah a Omaha, ktoré o hodinu neskôr nasledovali Briti a Kanaďania na úsekoch Gold, Juno a Sword. Medzi Cotentinským polostrovom a mestom Caen bolo vysadených asi 156-tisíc spojeneckých vojakov.

Oslavám vylodenia v Normandii sa v Správach RTVS venoval Matúš Havlík:

„Čo viedlo napokon k oslobodeniu Francúzska a v konečnom dôsledku aj k porážke nacistického Nemecka. Takže aj táto historická udalosť zdôrazňuje, že sloboda a mier často vyžadujú odvahu a obete,“ okomentoval úspech operácie Overlord v Deň D politológ Michael Augustín.

V Deň D podľa odhadov zahynulo najmenej 10-tisíc vojakov protihitlerovskej koalície a štyritisíc až deväťtisíc vojakov nemeckého Wehrmachtu.

Oslavy po celom Francúzsku

Oslavy vylodenia v Normandii sa uskutočňujú na viacerých miestach vo Francúzsku, tie hlavné však na pláži Omahana. Tamojšie médiá pripomenuli, že tam prišlo k najmasívnejším bojom.

Prvú zo spomienkových slávností Dňa D v Normandii, na ktorej sa zúčastnil prezident Emmanuel Macron, patrila civilným obetiam v meste Saint-Lô, kde ako symbol mieru vypustili holubice.

Vypočujte si detaily o oslavách 80. výročia vylodenia v Normandii z reportáže redaktorky RTVS Eleny Seeber:

Sestra britského kráľa Karola III. Anna si za spadlých vojakov uctila na vojenskom cintoríne v meste Bayeux. „Na pamätníku na cintoríne je v latinčine napísané ‚My, ktorých dobil William, sme oslobodili otčinu dobyvateľa‘. Je to symbolické, pretože normandský veľmož William dobil anglické ostrovy v roku 1066. Odveta prišla v roku 1944, keď nás Briti oslobodili,“ vysvetlila pre RTVS Fanny Garbeová z miestneho múzea.

Doobeda si vojenskú operáciu spred 80 rokov pripomenul kladením vencov prezident USA Joe Biden, leteckou šou nad plážou Omaha Spojené kráľovstvo a Kanada.

Do Normandie pricestovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Podieľali sa na ňom aj československí letci a vojaci, ktorí slúžili v iných armádach. A na týchto plážach v Normandii sa bojovalo aj za našu slobodu, mier a lepšiu budúcnosť,“ povedala hlava štátu. Oficiálneho programu sa zúčastní viac ako 20 prezidentov či vrcholných predstaviteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál