Na hlavný obsah

Jeho príbeh odhalila náhoda, je pritom zaujímavou postavou našich dejín: Kto bol jediný výsadkár slovenského pôvodu v Normadii?

Príbehu Andrea Babjaka sa venovala redaktorka Elena Seeber.

Jeho príbeh odhalila náhoda, je pritom zaujímavou postavou našich dejín: Kto bol jediný výsadkár slovenského pôvodu v Normadii?
Andrej Babjak. Foto: Archív/Pavol Horňák

V skorých ranných hodinách Dňa D, teda v deň vylodenia spojencov vo francúzskej Normandii, prišli o život mnohí výsadkári. Boli nasadení ako neočakávaná zbraň. Ich hlavnou úlohou bolo destabilizovať. Ako ukázal nedávny intenzívny výskum Pavla Horňáka, ktorý sa vo voľnom čase zaoberá vojenskou históriou, 6. júna 1944 v skorých ranných hodinách prišiel o život jediný na Slovenku narodený príslušník amerických výsadkárov Andrej Babjak.

Pavol Horňák ho opísal ako zaujímavú postavu našich, nielen vojenských, dejín. Jeho príbeh začal objavovať po tom, ako meno Andrej Babjak uvidel pri pátraní po vzdialenom príbuznom v národnom archíve USA.

Kto bol Andrej Babjak?

Andrej Babjak bol výsadkárom 82. výsadkovej divízie armády Spojených štátov, ktorá sa zúčastnila vylodenia spojencov v Normandii v júni roku 1944. Narodil sa v obci Žbince v okrese Michalovce. Ide o miesto takmer susediace s obcou, kde sa narodil Horňákov otec.

„Nasledoval hĺbkový výskum jeho rodiny, jeho rodokmeňa a nakoniec som zistil, že skrz sobáš, ktorý sa už uskutočnil v Spojených štátoch amerických, si jeden z Andrejových príbuzných vzal za ženu rodáčku z Trhovišťa s priezviskom Horňák. Tým pádom sme v príbuzenskom vzťahu,“ vysvetlil Pavol Horňák.

Potvrdenie príchodu Andreja Babjaka do USA (27. 12. 1939).
Potvrdenie príchodu Andreja Babjaka do USA (27. decembra 1939).Foto: Národný archív USA/Pavol Horňák

Jeho posledný let sa začal uprostred noci 5. júna. Viaceré informácie o lete z Anglicka do Normandie uvádzajú, že sa lietadlá stretli s rôznymi problémami. Komplikácie priniesla zlá viditeľnosť, nízka oblačnosť, ale aj zaktivizovaná nemecká obrana, ktorá zostrelila päť posádok. Posádka, v ktorej pôsobil Andrej Babjak, mala šťastie. Napokon však ani on neprežil.

„Andrej Babjak, žiaľ, zahynul. Utopil sa pri dopade na zem. Nemecká obrana využila miestne rieky Cotentinského polostrova na to, aby umelo zatopili rozsiahle povodie riek Merderet a Douve. Vytvorili bažinatú pôdu, z ktorej sa výsadkár, s viac než 10 až 15 kilami výstroja, nemal šancu rýchlo uvoľniť,“ opísal Horňák. Dodal, že takto zomrelo 36 výsadkárov.

Jediný nasadený vojak slovenského pôvodu

Migrantov, teda slovenských krajanov, ktorí padli v armáde USA, je veľa. Andrej Babjak bol však výnimočný.

„Prípad Andreja Babjaka je, samozrejme, výnimočný tým, že bol podľa našich informácií jediným na Slovensku narodeným príslušníkom výsadkových vojsk nasadeným v Normandii, ktorý padol priamo v Deň D,“ priblížil Horňák.

Posmrtne udelené Purpurové srdce Andrejovi Babjakovi.
Posmrtne udelené Purpurové srdce Andrejovi Babjakovi.Foto: Archív/Pavol Horňák

Zo Zemplína, kde sa Babjak narodil, pochádzalo množstvo vojakov. Najznámejším príkladom je Michal Strank, ktorý pôsobil v námornej pechote. „Je známy z možno najznámejšej fotografie vztyčovania americkej vlajky na vrchu Suribachi na ostrove Iwo Jima,“ priblížil Horňák.

Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky pri príležitosti Babjakovho 80. výročia úmrtia odhalí v piatok 14. júna počas spomienkového stretnutia o 10.00 h pamätník Andreja Babjaka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko