Na hlavný obsah

Joe Biden si v Normandii uctil vojnových hrdinov. Hovoril o ochrane slobody a demokracie

Od vylodenia v Normandii uplynulo 80 rokov.

Joe Biden si v Normandii uctil vojnových hrdinov. Hovoril o ochrane slobody a demokracie
Americký prezident Joe Biden znovu vyzval Američanov na ochranu slobody a demokracie. Foto: ČTK/AP/Evan Vucci

Americký prezident Joe Biden znovu vyzval Američanov na ochranu slobody a demokracie, keď v Normandii vzdával hold vojakom, ktorí sa tam pred 80 rokmi zúčastnili prelomovej operácie druhej svetovej vojny.

Podľa neho na ich činy nestačí len spomínať, ich pamiatku treba uctiť cez každodenné úsilie. Nepriamo sa tým vymedzoval voči svojmu predchodcovi a predpokladanému volebnému súperovi Donaldovi Trumpovi, napísala agentúra AP.

„Musíme byť tiež pokračovateľmi ich misie,“ povedal Biden v odkaze na zhruba dve stovky Američanov, ktorí pri vylodení v Normandii zdolali útesy na výbežku Pointe du Hoc a obsadili tu nacistické opevnenie.

V mieste ležiacom medzi plážami Utah a Omaha, kde sa spojenecké sily 6. júna 1944 vyloďovali, dnes stojí ich pamätník, pri ktorom americký prezident prehovoril.

„To je najlepšia spomienka na ich životy. Naše každodenné činy, ktoré zabezpečia, aby naša demokracia a duch našej krajiny pretrvali, „uviedol 81-ročný šéf Bieleho domu, ktorý o zápase o duch USA hovorí už od začiatku svojej kampane v roku 2019. „Iba spomínať na prízraky Pointe du Hoc nestačí. Musíme ich počuť, musíme im načúvať,“ povedal.

Predvolebné zafarbenie

Biden vo svojich prejavoch často varuje pred vzostupom antidemokratických síl. Ochrana demokracie je pre neho jednou z hlavných tém predvolebnej kampane. Stavia sa tým do kontrastu s lídrom Republikánskej strany Donaldom Trumpom, ktorý sa po porážke v roku 2020 snažil výsledok volieb zvrátiť a dodnes ho popiera.

Akokoľvek prejav amerického prezidenta niesol predvolebné zafarbenie. Biden sa v ňom prevažne venoval udalostiam starým 80 rokov a oslavoval „chlapcov z Pointe du Hoc“, ako sa spomínaná skupina amerických vojakov prezýva.

Počas niekoľkých málo desiatok minút dobyli nacistické stanovište na skalnom výbežku. To ohrozovalo jednotky na priľahlých plážach, a tým podľa Bidena „zvrátili priebeh vojny“.

Americký prezident uctením ich pamiatky pokračoval v niekoľkodňovej návšteve Francúzska, počas ktorej vo štvrtok (6. 6.) vystúpil pri hlavných oslavách 80. výročia spojeneckého vylodenia. Stretol sa tiež francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom či svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet