Na hlavný obsah

Juhokórejská vláda reaguje na provokácie Severnej Kórey. Schválila pozastavenie vzájomnej vojenskej dohody

Pozastavenie nadobudne oficiálnu platnosť podpisom prezidenta.

Juhokórejská vláda reaguje na provokácie Severnej Kórey. Schválila pozastavenie vzájomnej vojenskej dohody
Juhokórejskí vojaci v ochranných odevoch kontrolujú odpadky z balónov v meste Inčchon, ktoré vypustila Severná Kórea do vzdušného priestoru Južnej Kórey . Foto: TASR/AP

Juhokórejská vláda v utorok (4. 6.) schválila úplné pozastavenie vojenskej dohody so Severnou Kóreou z roku 2018. Tento krok Soulu umožní ráznejšie reagovať na provokácie KĽDR, informuje agentúra AP.

Cieľom dohody z roku 2018 bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Pchjongjang však uplynulých dňoch vypustil cez spoločné hranice stovky balónov s odpadkami.

Soul čiastočne pozastavil platnosť predmetnej dohody už vlani v novembri, čím reagoval na štart severokórejskej rakety so špionážnou družicou. KĽDR vtedy následne vyhlásila, že dohodu už vôbec nebude dodržiavať.

Juhokórejská Rada národnej bezpečnosti v pondelok (3. 6.) avizovala, že vládu požiada, aby „úplne pozastavila platnosť“ tejto vojenskej dohody, „kým sa medzi oboma Kóreami neobnoví vzájomná dôvera“.         

Pozastavenie dohody nadobudne oficiálnu platnosť po tom, ako ho podpíše juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Mal by tak urobiť v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet