Na hlavný obsah

Julian Assange priznal vinu a podľa dohody s úradmi USA je voľný, uviedol súd

Trest si už odpykal za mrežami vo Veľkej Británii.

Julian Assange priznal vinu a podľa dohody s úradmi USA je voľný, uviedol súd
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange opúšťa federálny súd. Foto: TASR/AP

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange je voľný, trest si už odpykal. V stredu (26. 6.) o tom rozhodol americký súd v rámci dohody, ktorú Assange uzatvoril s americkou justíciou. Informujú o tom správy agentúr AP, AFP a Reuters.

Assange sa v rámci dohody priznal k sprisahaniu s cieľom nezákonne získať a distribuovať tajné dokumenty. Americký súd mu za tento skutok uložil trest odňatia slobody v trvaní viac než päť rokov.

Dĺžka uloženého trestu zodpovedá času, ktorý strávil za mrežami v Spojenom kráľovstve. Tento čas sa počíta ako už odpykaný, zakladateľ servera WikiLeaks preto zo súdu už nepoputuje do väzenia, ale na slobodu. Očakáva sa, že zamieri do domovskej Austrálie.

„Vítame tento vývoj udalostí, zároveň však chápeme, že ide o citlivý proces a treba ho rešpektovať,“ vyhlásil v austrálskej metropole Canberra premiér Austrálie Anthony Albanese.

Rozsudok súdu znamená ukončenie prípadu, ktorý sa vliekol 14 rokov. Washington obvinil Assangea z krádeže a zverejnenia materiálov popisujúcich vojenské operácie v Iraku a Afganistane. Podľa USA tak ohrozil americké zdroje spravodajských služieb.

Spojené štáty zakázali Assangeovi vstup na svoje územie bez toho, aby mu bolo predtým udelené povolenie. Vyhlásilo to americké ministerstvo spravodlivosti. Informuje o tom správa agentúry AFP.

„Assange má v súlade s dohodou o vine a treste zákaz vstupu do Spojených štátov bez povolenia,“ vyhlásilo americké ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet