Na hlavný obsah

J. Blanár tvrdí, že Robert Fico prejavil obrovskú sebareflexiu. Pre J. Krúpu bol premiérov prejav sklamaním

Blanár si myslí, že atentátnik bol zradikalizovaný protivládnymi protestami.

J. Blanár tvrdí, že Robert Fico prejavil obrovskú sebareflexiu. Pre J. Krúpu bol premiérov prejav sklamaním
Na snímke zľava Juraj Krúpa (SaS) a Juraj Blanár (Smer-SD). Foto: RTVS

Šéf diplomacie Juraj Blanár zhodnotil, že premiér Robert Fico (obaja Smer-SD) vo svojom prvom prejave po atentáte prejavil obrovskú sebareflexiu. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) si myslí, že prejav bol skôr sklamaním než cestou k zmieru. Spoločne diskutovali v relácii RTVS O 5 minút 12.

Blanár tvrdí, že muža, ktorý postrelil Fica, zradikalizovali protivládne protesty. „Ja absolútne súhlasím s tým, čo povedal predseda vlády, že sa tu presadzuje len jeden jediný názor, ktorý je správny,“ povedal.

Podotkol, že Fico prejavil obrovskú sebareflexiu a zároveň stav spoločnosti, v ktorom sa nachádzame, pomenoval úplne adresne a presne. „My nehovoríme, že je za to zodpovedná opozícia, ale (atentátnik) bol zradikalizovaný práve tými útokmi, ktoré má opozícia na protestoch,“ reagoval.

„Očakával som úprimne po atentáte a všetkých výzvach predstaviteľov strany Smer o zmier, že tu naozaj môže nastať nejaký zmier,“ reagoval Juraj Krúpa (SaS) s tým, že oni sami sa na ňom chceli podieľať.

Skonštatoval, že prejav Roberta Fica po atentáte bolo veľké sklamanie. „Zažili sme rôzne obvinenia, že je to nejaký aktivista opozície, pritom si ten človek za históriu prešiel rôznymi názormi. Že za to môže opozícia a dokonca Západ,“ povedal a tieto vyjadrenia označil za sprisahanecké teórie.

Vzájomné výroky

Od premiéra Roberta Fica zazneli výroky ako „rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe, alebo „keby som teraz pána Jurisa chytil, tak ho zaškrtím“.

„Nevychádzam z údivu, akým spôsobom sa predostiera to, čo sa udialo. Bol to atentát na premiéra, nielen na Roberta Fica, je to útok na základ demokracie a my sme za zmier,“ obhajoval Blanár. Dodal, že to nie sú len oni, kto musí zmier urobiť, ale aj opozícia a médiá.

Predseda strany SaS Branislav Gröhling v minulosti označil Roberta Fica za Putinovho poskoka, šéfa mafiánov na Slovensku a že má byť vedľa Kočnera v base. „Treba rozlišovať aj určité politické naratívy, ktoré sú prezentované a iné názory,“ uviedol Krúpa.

Hovorili aj o migračnom pakte

Proti migračnému paktu má Krúpa isté výhrady, ale vidí v ňom aj pozitíva. „To je hlavne to, že sa bude posilňovať vonkajšia hranica EÚ a že sa má zrýchliť proces udeľovania víz a vyhosťovania tých, ktorí nemajú mať právo na azyl v EÚ,“ povedal.

Podľa Blanára bol migračný pakt prijatý bez konsenzu, aj keď pravidlá nelegálnej migrácie stanovili dobre. Myslí si tiež, že Európska únia brzdí konkurencieschopnosť Slovenska.

O právo veta by podľa oboch poslancov Slovensko nemalo prísť. Krúpa pripomenul, že to bola práve strana Smer-SD, ktorá podpísala Lisabonskú zmluvu. „My sa nezbavujeme zodpovednosti, my sa k nej hlásime a preto o to viac kričíme,“ ozrejmil Blanár a dodal, že sa ako strana hlásia k veciam, ktoré sa dnes ukazujú ako negatívne, ale poučili sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko