Na hlavný obsah

Kalamita lykožrúta na Horehroní stále nie je pod kontrolou. Prečo sa nezasiahlo skôr, už vyšetruje polícia

Štátne lesy zintenzívnili ťažbu.

Kalamita lykožrúta na Horehroní stále nie je pod kontrolou. Prečo sa nezasiahlo skôr, už vyšetruje polícia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štátnym lesom sa nedarí dostať pod kontrolu kalamitu lykožrúta na Horehroní. Výrazne preto zintenzívňujú ťažbu. Prečo sa kalamita s premnoženým lykožrútom v okolí Čierneho Balogu nezačala riešiť včas, už vyšetruje polícia.

Štátny podnik evidoval začiatkom roka 400-tisíc kubíkov dreva zasiahnutých lykožrútovou kalamitou v okolí Čierneho Balogu. Podľa riaditeľa Lesov SR sa však veľmi rýchlo rozširuje a nestačí im vyťažiť ani 80-tisíc kubíkov mesačne, aby ju dostali pod kontrolu.

„Toto číslo nepredstavovalo ani len polovicu mesačného prírastku kalamity v tomto území,“ skonštatoval generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Menyhart.

Preto podpísali zmluvy s ďalšími ťažobnými spoločnosťami, aby ťažbu urýchlili a kalamitu zastavili. „Zazmluvnili sme ďalšie veľkokapacitné spoločnosti, ktoré sú schopné okamžite nastúpiť, zvýšiť ťažbu. Takže sme zazmluvnili ďalších 400-tisíc kubíkov dreva ťažby na štyri mesiace,“ pokračoval Menyhart.

Kalamite lykožrúta na Horehroní sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Marek Pivoluska:

Zanedbanie kalamity vyšetrí polícia

Zanedbanie lykožrútovej kalamity na Horehroní vyšetrí polícia. Minister pôdohospodárstva sa nazdáva, že za súčasný nepriaznivý stav môže aj neriešenie lykožrúta v bezzásahových územiach v Národnom parku Muránska planina.

„Z toho bezzásahu to všetko preskočí do zdravých funkčných lesov. A to vidíme tú realitu z bezzásahu na Muránskej planine vidíme na Čiernom Balogu,“ skonštatoval minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Podľa ekológa a bývalého riaditeľa Národného parku Nízke Tatry Mariána Jasíka je problémom, že namiesto prirodzených zmiešaných porastov, sa v Čiernom Balogu pestujú monokultúrne smreky.

„Prišiel rok 2022, mimoriadne suchý rok, a smrek, ktorý tam je na svojom nepôvodnom stanovišti, zrazu dostal veľmi zabrať. Bol veľmi oslabený a lykožrút toto využil. To hľadanie vinníka v podobe nejakých bezzásahových území je ako vytváranie slameného panáka, ktorého teraz ideme biť po hlave, toto nie je príčina,“ vysvetlil Jasík.

Zároveň dodal, že lykožrútová kalamita na Muránskej planine je mimo bezzásahového územia, takže kompetentní mohli vo veci konať aj v národnom parku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny