Na hlavný obsah

Ministerstvo vnútra dostalo 90-tisícovú pokutu za postavenie vyšetrovateľov mimo služby

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Ministerstvo vnútra dostalo 90-tisícovú pokutu za postavenie vyšetrovateľov mimo služby
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Ján Krošlák

Ministerstvo vnútra dostalo 90-tisícovú pokutu. Súvisí to s vlaňajším rozhodnutím šéfa rezortu postaviť mimo služby skupinu policajných vyšetrovateľov. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že postupoval zákonne. Proti rozhodnutiu sa jeho ministerstvo odvolá.

O pokute pre ministerstvo vnútra rozhodol Úrad na ochranu oznamovateľov. „Ministerstvo vnútra porušilo zákon, keď bez predchádzajúceho súhlasu postavilo mimo služby chránených oznamovateľov,“ ozrejmila Mária Hunková z odboru prevencie a komunikácie Úradu na ochranu oznamovateľov.

Rozhodnutie úradu na ochranu oznamovateľov zatiaľ nie je právoplatné. Ministerstvo sa proti nemu môže do 15 dní odvolať. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý je odcestovaný v zahraničí na pracovnej ceste, cez svojho hovorcu odkázal, že tak aj urobí.

„So samotným rozhodnutím sa nestotožňujeme, obsahuje totiž viaceré nedostatky a najmä nesprávne právne posúdenie veci,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Prípad sa týka vyšetrovateľov korupčných káuz, takzvaných čurillovcov. Keďže vystupovali aj ako svedkovia v citlivých kauzách, mali status chráneného oznamovateľa. Minister ich ešte vlani, krátko po nástupe do funkcie, postavil mimo služby.

Vtedy hovoril, že ako trestne stíhaní a obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v policajnom zbore nemajú čo hľadať. Obrátili sa tak na súd, aby pokyn ministra zrušil. Argumentovali tým, že minister nemal na postavenie mimo služby súhlas úradu na ochranu oznamovateľov. Súd však ich žiadosť zamietol.

Vysokej pokute pre ministerstvo vnútra sa v Správach RTVS venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Právo je na strane policajtov, myslí si ich právny zástupca

„Od začiatku sme konali v súlade so zákonom, zákonne,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ešte vo februári a trvá na tom stále. Pre advokáta policajtov je však rozhodnutie úradu dôkazom toho, že právo je na ich strane.

„Podľa všetkého konštatuje, že minister vnútra konal v rozpore so zákonom, keď postavil mimo službu policajtov bez toho, aby si vyžiadal predchádzajúci súhlas úradu,“ skonštatoval právny zástupca policajtov Peter Kubina.

Na nezákonný postup ministerstva upozornila vtedy aj samotná predsedníčka úradu. Ministerstvo preto teraz namieta aj proti jej zaujatosti v správnom konaní.

„Ak zamestnávateľ postupuje bez nášho súhlasu a urobí úkon voči chránenému oznamovateľovi, takýto úkon je zo zákona neplatný a takémuto zamestnávateľovi hrozí finančná pokuta,“ vysvetlila predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová.

„Už vtedy vopred avizovala porušenie zákona aj napriek tomu, že nepoznala konkrétne okolnosti týchto prípadov, a preto sme uloženie sankcie očakávali,“ reagoval Neumann.

Ak by úrad potvrdil nezákonnosť zo strany ministerstva aj opakovane po jeho odvolaní, rezort môže rozhodnutie ďalej napadnúť na správnom súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko