Na hlavný obsah

Kauza postupov WHO: Opozícia volá po mimoriadnom výbore, Z. Dolinková sľubuje posilnenie pracovnej skupiny

Ministerka chce o problematike diskutovať s odborníkmi.

Kauza postupov WHO: Opozícia volá po mimoriadnom výbore, Z. Dolinková sľubuje posilnenie pracovnej skupiny
Splnomocnenec vlády na preverenie procesu riadenia pandémie COVID-19 Peter Kotlár (SNS) a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: RTVS, TASR/Dano Veselský

Opozícia chce pre postoj Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru. Od ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) chce počuť vysvetlenie, prečo Slovensko ako jediná krajina zo 190 nesúhlasilo s novými zdravotníckymi postupmi (IHR) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Dôležitú rolu hrajú pri výmene informácií aj zásobovaní liekmi medzi štátmi. Ministerka chce o nových postupoch diskutovať s odborníkmi.

Dištanc Slovenska od prijatia medzinárodných predpisov považuje opozícia za medzinárodnú hanbu a ohrozenie zdravia občanov Slovenska. „Preto jednotne za celú opozíciu chceme zvolať mimoriadny výbor. Tam sa chceme pýtať pani ministerky, z akých dôvodov k tomu došlo,“ povedal poslanec NR SR za KDH Peter Stachura.

Zdravotníckym postupom WHO, reakcii opozície aj opatreniam ministerky Dolinkovej sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

„Nechceme byť čiernym bodom na mape svete, ako jediná krajina, ktorá sa k tejto iniciatíve nepridala,“ pokračoval podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS).

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko hovorí, že ide štandardný proces.
„Pripomienky ratifikovala vláda, ale prišlo aj o technické pripomienky, ktoré sme mali my ako ministerstvo. Boli tam ale aj pripomienky, ktoré mal aj splnomocnenec vlády,“ uviedol.

Splnomocnenec vlády na preverenie procesu riadenia pandémie COVID-19 Peter Kotlár (SNS) uvádza viaceré výhrady voči novým predpisom. Tvrdí, sa že v schválenom dokumente dostatočne nevymedzuje, čo je pandémia.

„Neprijateľné je aj ponechanie zásadných rozhodnutí spojených s pandemickými opatreniami. Vrátane vyhlásenia a ukončenia pandémie, na jednu osobu, generálneho riaditeľa,“ povedal Kotlár.

Dodatočný podpis rezort nepotvrdil

To, či sa Slovensko dodatočne podpíše pod nové zdravotnícke predpisy, ministerka Dolinková nepovedala. O problematike však ešte chce diskutovať s odborníkmi.

„Posilním a rozšírim súčasnú, vládou schválenú medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá bola zriadená po prijatí pôvodných a stále platných medzinárodných zdravotníckych predpisov, o odborníkov naprieč rezortmi a zainteresovanými skupinami. Jej úlohou bude v najbližšom období detailne a odborne vyhodnotiť aktualizované dokumenty, ktoré pripravila WHO a následne jej zistenia budem prezentovať na rokovaní vlády,“ uviedla šéfka rezortu.

Nevyhnutná medzinárodná spolupráca

Slovenská lekárska komora označila spoluprácu na medzinárodnej úrovni v boji proti pandemickým hrozbám za nevyhnutnú.

„Preto pevne veríme, že pri nasledujúcich rokovaniach a pri konečnom odsúhlasení nových medzinárodných pravidiel nebude podpis zástupcov SR chýbať,“ skonštatovala Slovenská lekárska komora.

„Čo je však horšie je to, že naozaj povedie alebo môže viesť k našej izolácii. A tým veľmi vážne ohroziť zdravie ako jednotlivcov, tak celej populácie v prípade akýchkoľvek veľkých zdravotníckych výziev,“ dodala prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že Slovensko naďalej patrí medzi členov WHO a o možných hrozbách nás vždy informujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko