Na hlavný obsah

Slovensko má najviac poberateľov dôchodkov spomedzi krajín EÚ

Na dôchodky však dávame oveľa menej, ako je európsky priemer.

Slovensko má najviac poberateľov dôchodkov spomedzi krajín EÚ
Ilustračná snímka Foto: TASR/DPA

Slovensko má najviac poberateľov dôchodkov spomedzi krajín Európskej únie, tvoria 33,2 percenta obyvateľstva. Informoval o tom v piatok (21. 6.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Každý tretí občan Slovenska poberá od štátu nejaký typ dôchodku v rámci sociálnej ochrany.

V európskom meradle je poberateľom aspoň jedného typu dôchodku každý štvrtý občan Únie. Za nami nasledovali Luxembursko, Litva a Estónsko, v ktorých poberatelia tvorili 32 až 33 percent obyvateľov.

Okolité krajiny na tom boli o niečo lepšie. V Česku, Rakúsku a Poľsku tvoria poberatelia dôchodkov približne 28 percent obyvateľstva, Výrazne pod priemerom EÚ bolo Maďarsko (22 percent). Najmenšie podiely poberateľov penzie majú na Cypre (19 percent), Malte (19,2 percenta) a v Španielsku (21,1 percenta).

Pod európskym priemerom

Celkové sumy, ktoré Slovensko vyplatí na dôchodky, však patria k najnižším hodnotám v EÚ. Tvoria takmer deväť percent z hrubého domáceho produktu (HDP).

„Slovensko vynaložilo na dôchodky v rámci sociálnej ochrany 8,6 percenta z HDP. Je to výrazne menej ako bol priemer EÚ,“ priblížil ŠÚ SR.

V rámci porovnania údajov medzi krajinami za rok 2021 sme sa umiestnili na 19. mieste z 27 krajín EÚ. Vyplýva to z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

Dáta sa týkajú starobných dávok, invalidných dávok, pozostalostných dávok a dávok v nezamestnanosti. „Priemer v krajinách EÚ bol v roku 2021 na úrovni 12,9 percenta HDP. Na dôchodky a penzie sa vynaložilo približne 1 882 miliárd eur,“ priblížil ŠÚ SR.

Najviac dávajú na dôchodky Gréci

Najvyššie podiely vynakladali na dôchodky Gréci (16,4 percenta), Taliani (16,3 percenta), Rakúšania (15 percent) a Francúzi (14,9 percenta).

Slovensko sa však približovalo k opačnému koncu rebríčka. Ku krajinám, ktoré dávali oveľa nižší podiel z HDP do vyplácaných dôchodkov. „Najnižšie hodnoty mal tento ukazovateľ v Írsku (4,5 percenta), na Malte (6,4 percenta), v Maďarsku (7 percent) a v Litve (7,1 percenta),“ priblížil ŠÚ SR.

Najviac sa v rámci krajín EÚ dávali financie na starobné dôchodky, a to až takmer 79,9 percenta z vyplatených súm. Nasledovali pozostalostné dôchodky (12 percent), invalidné dôchodky (7,9 percenta) a dôchodky v nezamestnanosti (0,2 percenta).

Výdavky na dôchodky podľa typu dôchodku v roku 2021.
Výdavky na dôchodky podľa typu dôchodku v roku 2021. Foto: Štatistický úrad SR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika