Na hlavný obsah

Opozícia kritizuje koalíciu: Ak urýchlene nezvolí nového predsedu parlamentu, navrhne vlastného kandidáta

Upozorňujú na dosahy neosadeného postu predsedu.

Opozícia kritizuje koalíciu: Ak urýchlene nezvolí nového predsedu parlamentu, navrhne vlastného kandidáta
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Opozičné KDH vyzvalo vládnu koalíciu, aby urýchlene vybrala a zvolila nového predsedu Národnej rady (NR) SR. Predseda KDH Milan Majerský na utorkovej (11. 6.) tlačovej konferencii avizoval, že ak tak koalícia neurobí, poslanci hnutia sú pripravení iniciovať aj mimoriadnu schôdzu parlamentu. Stav v NR SR kritizujú aj Progresívne Slovensko a SaS.

„Zastupujúci podpredseda NR SR nie je plne kompetentný riešiť všetky ústavné funkcie, ktoré má predseda NR SR,“ povedal Majerský s tým, že urýchlene musí dôjsť k zvoleniu nástupcu Petra Pellegriniho, ktorý bol zvolený za prezidenta krajiny. Negatívne vníma, že koalícia by mohla k dohode na novom šéfovi snemovne pristúpiť až po lete.

Viliam Karas z KDH zdôraznil potrebu riadneho fungovania štátnych inštitúcií, ktoré by mali mať svoje vedenie. „Ak inštitúcia nemá kapitána, nevie, kam má plávať,“ poznamenal s tým, že plnohodnotného riaditeľa nemá ani Slovenská informačná služba (SIS).

Na dosahy neobsadeného postu predsedu parlamentu upozorňuje aj PS. Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci kritizuje, že voľba nového predsedu NR SR sa zatiaľ neplánuje. Očakáva sa až v septembri. Na chode parlamentu podľa Dubéciho absenciu šéfa cítiť.

„Či už je to etický kódex, rôzne komisie, ktoré by mala národná rada zriaďovať, alebo medzinárodné vzťahy NR SR, to sú všetky záležitosti, ktoré by mal gestorovať predseda,“ načrtol. Považuje to za zlú vizitku štátu a koalície.

Vlastný kandidát opozície

Ak vládna koalícia v priebehu aktuálnej schôdze nezvolí nového šéfa parlamentu, opozičná strana SaS nevylučuje, že opozícia navrhne vlastného kandidáta. Na utorkovej tlačovej besede to povedal predseda liberálov Branislav Gröhling. Podľa neho totiž nie je možné, aby v parlamente panovalo bezvládie a druhá najvyššia ústavná funkcia bola neobsadená až do jesene.

„Koaliční lídri už v októbri vedeli, že Peter Pellegrini bude kandidovať za prezidenta,“ povedal šéf SaS s tým, že je absurdné, že sa koalícia v tejto súvislosti nedohodla, kto bude v prípade zvolenia Pellegriniho za hlavu štátu viesť národnú radu.

„Momentálne má krajina práceneschopného premiéra, spoločnosť je v napätí, ekonomika je pred kolapsom. Odchádza ďalší podpredseda národnej rady,“ povedal Gröhling. Poukázal na to, že Ľuboš Blaha bol zvolený za europoslanca. „A nie je zabezpečený riadny chod ústavných inštitúcií,“ dodal predseda SaS.

Rokovanie NR SR mapovala redaktorka Barbora Šišoláková. Pozrite si jej vstup v relácii Správy RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko