Na hlavný obsah

KĽDR obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami do Južnej Kórey

Rozbory materiálov ukázali, že medzi odpadkami neboli toxické látky

KĽDR obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami do Južnej Kórey
Juhokórejskí vojaci v ochrannom oblečení kontrolujú odpadky z balónov. Foto: ČTK/ AP/Im Sun-suk

KĽDR obnovila vypúšťanie balónov s odpadkami do Južnej Kórey. Píše to juhokórejská agentúra Jonhap, ktorej to oznámila juhokórejská armáda. Rozbory materiálov ukázali, že medzi odpadkami, ktoré prileteli do Južnej Kórey, neboli toxické látky.

V reakcii na vypúšťanie balónov Soul od pondelka (10. 6.) obnovil propagandistické vysielanie na hranici so Severnou Kóreou.

Podľa juhokórejskej armády v noci z nedele na pondelok miestneho času Severná Kórea vypustila 310 balónov s odpadkami na území susedného štátu. Podľa armády balóny niesli „odpad z papiera a plastu“ a rozbory zatiaľ neoznačili prítomnosť toxických materiálov.

Severná Kórea začala vysielať balóny s odpadkami na konci mája. Soul v reakcii na tento rok úplne pozastavil vojenskú dohodu z roku 2018, ktorá mala uvoľniť napätie na Kórejskom polostrove.

Južná Kórea sa tiež rozhodla od pondelka obnoviť vysielanie propagandy, ktoré bolo pozastavené v roku 2018. Vplyvná sestra vodcu totalitnej krajiny Kim Čong-una uviedla, že obnovenie juhokórejskej kampane je „predohrou veľmi nebezpečnej situácie“

Obe krajiny zostávajú od vojny z rokov 1950 až 1953 de facto vo vojnovom stave, pretože konflikt skončil len prímerím, nie podpisom mierovej zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet