Na hlavný obsah

Koalícia chce zrušiť Radu pre štátnu službu. Bude to neskôr musieť vysvetliť Bruselu, tvrdí opozícia

Vláda tým chce šetriť.

Koalícia chce zrušiť Radu pre štátnu službu. Bude to neskôr musieť vysvetliť Bruselu, tvrdí opozícia
Poslanci NR SR. Foto: RTVS

Koalícia plánuje zrušiť Radu pre štátnu službu. Ide o päťčlenný tím ľudí, ktorý dozerá na profesionalitu a nezávislosť štátnych úradníkov. Podľa opozície ide o ďalší krok vládnej koalície, ktorý bude neskôr musieť vysvetľovať Bruselu.

Rada pre štátnu službu vznikla v čase, keď nás Európska únia upozorňovala, aby sme skvalitnili služby verejnej správy. Zaviedla ju tretia vláda Roberta Fica (Smer-SD). Tá štvrtá ju teraz ruší. A to tak, že do zákona, ktorý je už v druhom čítaní, pridali pozmeňujúci návrh.

Návrhu, ktorý má zrušiť Radu pre štátne služby sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

„Je to legitímny legislatívny spôsob, takže nič sa neporušilo,“ uviedol poslanec Národnej rady (NR) SR za Smer-SD Viliam Záhorčák.

„Blesk z čistého neba. Prilepujú to k skrátenému legislatívnemu konaniu kompetenčného zákona. Každý, kto je nezávislý, koho nemajú pod kontrolou, je pre nich nepotrebný a takto sa správajú aj k Rade pre štátnu službu,“ myslí si Poslanec NR SR Július Jakab (hnutie Slovensko).

Koalícia chce šetriť

„Ide o piatich zamestnancov Rady pre štátnu službu, ktorí dnes poberajú vyššie platy než poslanci,“ priblížil poslanec Erik Kaliňák (Smer-SD). Práve šetrenie je hlavným argumentom koalície, prečo radu ruší.

„Potrebujeme konsolidovať miliardu eur, a na to potrebujeme každé jedno euro,“ skonštatoval Záhorčák.

„Myslím si že tých úradov je veľa a zbytočných,“ povedal podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

„Rada stojí štátny rozpočet niekoľko stoviek tisíc eur ročne. Len ministerstvo športu pre pána Danka na nájme nás bude stáť jeden milión ročne,“ upozornil poslanec Progresívneho Slovenska Ján Hargaš.

Nezhoda v interpretácii činnosti rady

Rada pravidelne publikuje správy o stave štátnych zamestnancov a ich platoch, organizuje pre nich školenia a rovnako rieši podnety zamestnancov, ak pociťujú neprávosť. Štatistiky o tom, koľko takýchto podnetov rada riešila, interpretuje koalícia a opozícia odlišne.

„Za posledné obdobie, podľa informácii, ktoré máme, riešila šesť podnetov za pol roka,“ uviedol Viliam Záhorčák.

„Táto rada nerieši šesť podnetov za pol roka, rieši v priemere 40 podnetov ročne. Viac ako polovica podnetov, kde nájdu pochybenia, je aj reálne zapracovaná na ministerstvách,“ povedal Ján Hargaš.

„Zriadenie rady pre štátnu službu bola podmienka na to, aby sme mohli čerpať eurofondy na Slovensku. Takže by ma zaujímala či to má vláda dohodnuté s Európskou komisiu že to môže zrušiť,“ podotkol Július Jakab.

„Nebol to náš záväzok voči EK ani voči EÚ. My sme sa zaviazali že budeme mať dobrú štátnu správu. Dnes sme dospeli k záveru, že táto rada stratila svoje opodstatnenie,“ dodal Záhorčák.

Poslanci by mali zákon definitívne schváliť v utorok (18. 6.). Rozpravu v národnej rade sleduje po celý čas aj predseda rady, ktorá sa má zrušiť. Pred kamerou sa však vyjadrovať nechce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko