Na hlavný obsah

Koaliční politici inauguračný prejav prezidenta Pellegriniho ocenili. Opoziční veria, že o spájaní nebude len hovoriť

Čo politici chvália na prejave nového prezidenta?

Koaliční politici inauguračný prejav prezidenta Pellegriniho ocenili. Opoziční veria, že o spájaní nebude len hovoriť
Prezident Pellegrini počas inauguračného prejavu. Foto: RTVS

Politici z celého spektra ocenili, že hlavným cieľom nového prezidenta Petra Pellegriniho je upokojiť rozdelenú spoločnosť a opäť ju spojiť.

„Slovensko je rozdelené vysokým mentálnym múrom, spoza ktorého na seba pokrikujú dve oddelené skupiny spoločnosti. Dnes je tento múr, žiaľ, už pokropený aj krvou. A ak k nej už nikdy nemá pribudnúť ďalšia, musíme ten múr spoločne zbúrať. Sme jeden národ,“ vyhlásil prezident Peter Pellegrini.

Koaliční a stranícki kolegovia oceňujú, že nový prezident vo svojom prvom prejave naznačil, akými krokmi by sa mala krajina uberať.

Reakciám slovenských politikov na inauguračný prejav prezidenta Pellegriniho sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Som veľmi rád, že pán prezident sa prihlásil k hodnotám vlastenectva, sociálnych istôt. Pomenoval veľmi jasne, že slovenská spoločnosť je rozdelená a je naozaj dôležité, aby sa Slovensko zomklo,“ vyhlásil podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD).

„Bolo to jasne v duchu spájania, v duchu poučenia sa. Obzvlášť oceňujem aj sociálny rozmer, kedy hovoril, že ľudia potrebujú istoty, ktoré dnes strácajú. Nemáme istotu mieru, ktorá tu bola vždy,“ uviedol poslanec NR SR Roman Michelko (SNS).

„Peter Pellegrini ponúkol víziu, ktorá je postavená na tom, že si zoberieme to najlepšie aj z minulosti, čo nás dokázalo spojiť v tých ťažkých chvíľach. Či už to boli náboženské spory, či už to boli etnické, či už to boli aj rôzne politické pohľady,“ povedal minister školstva a podpredseda strany Hlas-SD Tomáš Drucker.

„Slovensko potrebuje liek hneď a teraz. Je to pokoj,“ skonštatoval prezident Pellegrini.

Opoziční politici čakajú konkrétne kroky

Prezident zároveň dodal, že z politickej diskusie sa nemusí vytratiť spor. Súboj o moc však musí mať pravidlá a rešpekt. Opoziční politici veria, že Peter Pellegrini nebude o spájaní len hovoriť, ale podnikne aj konkrétne kroky.

„Pán prezident chce byť nositeľom pokoja a spájať ľudí, spájať náš národ. Potvrdil tiež našu zahranično-politickú orientáciu, čo veľmi oceňujem. Naznačil jednu veľkú výraznú vec – aby sme zbúrali múry,“ upozornil poslanec NR SR Milan Majerský, ktorý je predsedom KDH.

„Verím, že toto zmierenie naozaj príde aj z jeho strany a že opätovne aj do politického sveta. Že vyzve aj politické strany, aby sme sa stretli v Prezidentskom paláci,“ očakáva predseda strany SaS Branislav Gröhling.

„Verím, že ak si to novozvolený prezident dal aj do inauguračného príhovoru, ako svoju misiu, že na tom bude zodpovedne pracovať. Znamená to okrem iného aj narysovať hrubú čiaru za svojou vlastnou politickou straníckou minulosťou,“ uviedol podpredseda NR SR a líder PS Michal Šimečka.

„Musím povedať, že ak uskutoční len polovicu z tohto, tak sme na veľmi dobrej ceste,“ vyhlásil bývalý politik Béla Bugár.

„Uvidíme, ako tento sľub, to odhodlanie, tie posolstvá z prejavu, naplní v praxi. Chcem mu zaželať aj veľa odvahy pomenovávať veci také, aké sú a nie len také, aké by mali byť. Veľa odvahy konať na prospech Slovenskej republiky,“ povedal neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

Politici sa zhodujú v jednom, či sa novému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu podarí naplniť sľuby, ukáže až čas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko