Na hlavný obsah

Počet komárov šíriacich vážne ochorenie v Európe stále rastie

Ochorenie môže spôsobiť aj vnútorné krvácanie.

Počet komárov šíriacich vážne ochorenie v Európe stále rastie
Ilustračná snímka komára tigrovaného. Foto: Profimedia

V Európe stúpa množstvo komárov tigrovaných, ktoré šíria horúčku dengue. Ochorenie pripomína ťažkú chrípku, no môže spôsobiť aj vnútorné krvácanie.

WHO upozorňuje, že počet prípadov sa za uplynulé dve desaťročia zvýšil osemnásobne. Z 500-tisíc stúpol na viac ako päť miliónov a vyžiadal si sedemtisíc obetí. Podľa expertov je za tým klimatická zmena i enormný nárast cestovania.

Robiť z komára somára znamená z bezvýznamnej veci robiť vec vážnu. Komáre v Európe však už nie sú bezvýznamnosťou. Naopak, stávajú sa stále vážnejším problémom. Experti neodporúčajú brať na ľahkú váhu najmä komára tigrovaného.

Výskumníčka Celin Gisnerová z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb pripomína, že spôsobuje horúčku dengue.

Ide o najrýchlejšie sa šíriace vírusové ochorenie prenášané komármi na svete. Riziko ochorenia už hrozí viac ako polovici svetovej populácie v 125 krajinách sveta a stúpa najmä v Európe.

Belgicko, Česko aj Slovensko

Komára tigrovaného už našli v trinástich členských krajinách únie, no nielen na juhu, teda v Španielsku, či Taliansku, ale aj severnejšie. Zaznamenali ho v Belgicku, Česku, Holandsku i na Slovensku či severne od Paríža, kde sa už o mesiac a pol začnú olympijské hry.

„Klimatická zmena vytvára priaznivé podmienky na šírenie viacerých tropických komárov, ktoré sa donedávna vyskytovali iba v častiach Ázie, Afriky a Ameriky. Stúpajúce teploty a prívalové dažde im umožňujú posúvať sa severnejšie a nemôžeme vylúčiť nárast ochorení, ktoré sa európskom kontinente bežne nevyskytovali,“ vysvetlila expertka na udržateľnosť Jana Ružická z Mazars.

Expertka Celin Gisner vysvetlila, že kým vlani bolo v Európskej únii hlásených päťtisíc dovezených prípadov, lokálnych zaznamenali 130, pritom dva roky predtým ich bolo 72.

Účinná očkovacia látka proti horúčke dengue nie je. Zdravotníci preto odporúčajú ľuďom najmä odstraňovať stojatú vodu zo záhrad či balkónov, kde sa môžu komáre množiť a v noci používať repelenty a sieťky na oknách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál