Na hlavný obsah

Kontroverzný britský politik tvrdí, že Putinovu inváziu na Ukrajinu vyprovokovali NATO a EÚ

Zožal za to kritiku viacerých politikov.

Kontroverzný britský politik tvrdí, že Putinovu inváziu na Ukrajinu vyprovokovali NATO a EÚ
Britský politik Nigel Farage. Foto: TASR/AP

K ruskej invázii na Ukrajinu vyprovokovalo ruského prezidenta Vladimira Putina rozširovanie Európskej únie a NATO na východ. Povedal to v piatok (21. 6.) večer v rozhovore s verejnoprávnou vysielacou spoločnosťou BBC šéf britskej pravicovo populistickej strany Reform UK Nigel Farage, ktorý za to zožal kritiku od politikov naprieč politickým spektrom.

Farage, ktorého strana by v nadchádzajúcich voľbách 4. júla podľa prieskumov mala získať milióny hlasov, povedal, že trvá na svojich slovách, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach krátko po vpáde Ruska na Ukrajinu vo februári 2022. Uviedol vtedy, že ide o „dôsledok rozširovania EÚ a NATO“. Vojnu na Ukrajine údajne predvídal už v roku 2014.

„Bolo mi jasné, že neustále rozširovanie NATO a EÚ na východ dáva tomuto mužovi (Putinovi) dôvod, aby svojim Rusom povedal ‚zase idú po nás‘ a išiel do vojny,“ povedal Farage v rozhovore s BBC. „Túto vojnu sme vyprovokovali – samozrejme je to jeho (Putinova) chyba – využil zámienku, ktorú sme mu dali,“ dodal Farage.

Rusko ospravedlňuje svoju agresiu ako súčasť širšieho boja so Západom, ktorý údajne chce Rusko oslabiť. Británia patrí k najdôležitejším dodávateľom vojenského materiálu pre brániacu sa Ukrajinu.

Politici výrok odsúdili

Farage, ktorý bol dlhú dobu jednou z hlavných tvárí kampane za vystúpenie Británie z EÚ a proti masovej imigrácii, patrí medzi najvýraznejších a tiež najkontroverznejších britských politikov.

Jeho prekvapivý vstup do terajšieho volebného súperenia ďalej oslabuje konzervatívcov premiéra Rishiho Sunaka, ktorým prieskumy predpovedajú jasnú porážku od labouristov.

Posledné Faragovej výroky vyvolali okamžité odsúdenie. Premiér Sunak povedal, že Farage sa „absolútne mýli“. Obvinil ho z appeasementu, politiky ústupkov, ktorá ohrozuje bezpečnosť Británie a jej spojencov.

Labouristický poslanec a expert strany na obranu John Healey označil Farageove vyjadrenia za hanebné a populistického politika za Putinovho obhajcu.

Líder labouristov Keir Starmer, ktorého všeobecne považujú za budúceho britského premiéra, Faragov výrok tiež označil za hanebný. „Každý, kto sa usiluje o vstup do parlamentu, by mal mať naozaj jasno v tom, že Rusko je agresor,“ vyhlásil Starmer.

Farage sa k debate vyjadril aj na platforme X. „Putin urobil zle, keď vpadol do suverénnej krajiny a EÚ urobila zle, keď sa rozšírila na východ. Čím skôr si to uvedomíme, tým viac sa priblížime k ukončeniu vojny a dosiahnutiu mieru,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet