Na hlavný obsah

Deravé okná, holuby a hmyz pri inkubátoroch: V týchto podmienkach deti bojujú o život. Okolo obnovy sú otázniky

Zbierať sa na ňu musí verejnosť.

Deravé okná, holuby a hmyz pri inkubátoroch: V týchto podmienkach deti bojujú o život. Okolo obnovy sú otázniky
Deravé a zatekajúce okná, či holuby a hmyz pri inkubátoroch. Podmienky, v ktorých deti bojujú o život. Foto: RTVS

Deravé a zatekajúce okná, či holuby a hmyz pri inkubátoroch – podmienky, v ktorých deti bojujú o život. Ľahké to nemajú ani ich rodičia. Jednotku intenzívnej neonatologickej medicíny košickej Detskej fakultnej nemocnice by mali obnoviť. No nie z peňazí od štátu, ale od darcov. Verejnú zbierku vyhlásila nezisková organizácia, ktorú vedie primárka oddelenia.

Na oddelení liečia vážne chorých novorodencov z celého východného Slovenska. Rodičia, lekári, ale aj primárka, opisujú podmienky, v akých deti liečia, ako kritické.

Zbierke na obnovu oddelenia intenzívnej neonatológie v Košiciach sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

„Priestory sa čiastočne zrekonštruovali pred 20 rokmi. Ale mnohé súčasti zostali ešte pôvodné. Sú to 43-ročné okná, ktoré, de facto, neboli nikdy zvonku umyté, ktoré, samozrejme, už netesnia, zatekajú,“ priblížila riaditeľka neziskovej organizácie Malenka a primárka oddelenia Vanda Chovanová.

Verejnou zbierkou chcú získať peniaze na rekonštrukciu oddelenia. Mnohých takéto riešenie pobúrilo. „Je poburujúce, že takto vyzerá nemocnica v 21. storočí,“ uviedol jeden z darcov.

O stave oddelenia nemali informácie

„My sme sa dozvedeli o tejto zbierke z médií, pretože, ako viete, tie priestory detskej nemocnice sú v nájme veľkej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP). Ak potrebujú rekonštruovať, tak potrebujeme od riaditeľa nemocnice nejakú informáciu,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„Naša nemocnica nebola žiadnou formou vopred informovaná o zámere Detskej fakultnej nemocnice zorganizovať verejnú zbierku,“ skonštatovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

„My sme urobili obhliadku daného pracoviska, navrhli sme riešenia, ale až po výzve pani primárky, ktorá sa udiala tento týždeň. Sama pani primárka deklaruje, aj v zhode s pani ministerkou, že dva roky o rekonštrukciu oddelenia nežiadala oficiálne,“ pokračoval riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Košice Andrej Koman.

Spoliehali sa na nadstavbu

V nemocnici sa totiž spoliehali na nadstavbu budovy. Hotový je už aj projekt. Zhruba 35 miliónovú investíciu chceli financovať z plánu obnovy, to však padlo. Peniaze na rozšírenie nemocnice tak aktuálne nie sú.

„Hľadajú sa momentálne finančné zdroje. Nadstavba Detskej fakultnej nemocnice rieši komplexne problém kriticky chorých novorodencov,“ podotkol Koman.

„Sme si hovorili, že už vydržíme v akýchkoľvek podmienkach, že máme nádej na to, že tá proste nemocnica bude nová, že sa presunieme do úplne nových priestorov a toto pre nás stále ešte zostáva veľkou prioritou,“ povedala Chovanová.

To, že oddelenie sídli v prenajatých priestoroch, komplikuje aj možné investície zo strany detskej nemocnice. „Má obmedzené možnosti konať v danom priestore a musíme byť súčinní s UNLP pri riešení všetkých prevádzkových problémov, čo sme aj deklarovali obaja riaditelia,“ vysvetlil Koman.

„Prenajaté priestory nie sú v havarijnom stave. Ich opotrebovanie súvisí s vekom budovy,“ dodala Šustová. Ministerka zdravotníctva avizovala, že budúci týždeň bude v Košiciach a venovať sa chce aj tejto téme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny