Na hlavný obsah

Krádeže, výtržníctva aj sexuálne zneužívanie: Kriminalita mladých stúpa, odborníci vinia dobu a pandémiu

Upozornila na to Generálna prokuratúra.

Krádeže, výtržníctva aj sexuálne zneužívanie: Kriminalita mladých stúpa, odborníci vinia dobu a pandémiu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Medzi trestne stíhanými je stále viac mladých ľudí. Ide najmä o krádeže, výtržníctva či sexuálne zneužívanie. Upozornila na to generálna prokuratúra. Odborníci hovoria, že je to odraz súčasnej doby a prekonanej pandémie.

Začiatkom roka sa len 14-ročný chlapec v obci Bystričany vyhrážal spolužiakom zabitím. „Mal sa vyhrážať svojej spolužiačke prostredníctvom aplikácie Snapchat. Mal použiť zbraň, mal tam byť prítomný nejaký zoznam osôb,“ priblížil starosta obce Filip Lukáč.

Upozorneniam na stúpajúcu kriminalitu mladých sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Andrea Škutová:

Práve mladí vo veku 14 až 18 rokov sú za posledné roky najčastejšie trestne stíhaní. Takmer 41 percent z nich malo vlani iba 14 rokov. V porovnaní s rokom 2022 je to nárast o 14 percent. Trestné činy sa však zvyknú opakovať.

„Zvlášť alarmujúci je nárast počtu obžalovaných mladistvých recidivistov teda osôb, ktoré sa už v minulosti dopustili trestnej činnosti. A to až o 37 percent. Svedčí to o nízkej účinnosti výchovných opatrení uložených týmto mladým ľuďom v minulosti,“ podotkla hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Psychológovia hovoria, že mladí ľudia si často neuvedomujú, že ich konanie proti zákonu môže mať vážne následky. Dôležitú úlohu tu zohráva rodič, ako aj škola.

„Často problémy, ktoré signalizuje škola, rodič častokrát príde a útočí na učiteľa. Tak čo urobí to dieťa? Keď vidí, že otec príde robiť poriadky do školy, čo mu kto hovorí na jeho dieťa, syna dcéru, tak potom ako môžu mať tí učitelia autoritu? Tak keď nemajú autoritu učitelia, tak potom prečo by ju mali mať dospelí ľudia?“ povedal kriminálny psychológ a právnik Ondrej Kubik.

Tradičné prostriedky už nefungujú

Tradičné besedy či konferencie na školách ako prevencia už nezaberajú. „Ak chceme robiť prevenciu efektívne, tak by naozaj mala v sebe odrážať potreby a hodnoty týchto mladých ľudí,“ myslí si odborná poradkyňa občianskeho združenia IPčko Zuzana Juraneková.

„Významnejší efekt má, ak je to dieťa dobre zakotvené v školskom kolektíve, má dobré vzťahy. Ak mu zlyháva rodina, že tá škola má nástroje, v spolupráci s psychológmi, ako mu pomôcť,“ pokračoval psychológ Centra poradenstva a prevencie Viktor Križo.

Odborníci odporúčajú zvážiť aj zníženie veku trestnej zodpovednosti. „Lebo nejakým spôsobom sa spoločnosť stavia k tomu ľahkovážne. Však on je ešte mladý, ona je ešte mladá, to je ešte v poriadku, lebo je to ešte dieťa,“ dodal Kubik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko