Na hlavný obsah

Krúpy, prívalový dážď a silný vietor: Východ Slovenska zasiahla supercela

Výstrahy pred búrkami platia na celom Slovensku.

Krúpy, prívalový dážď a silný vietor: Východ Slovenska zasiahla supercela
Supercelárna búrka v Košiciach Foto: Slovenský hydrometeorologický ústav/K. Szewczyk

Hasiči v Košickom kraji evidujú v súvislosti so štvrtkovou (6. 6.) popoludňajšou búrkou asi desať výjazdov. Uviedol to operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach.

„Zaznamenali sme niekoľko zaplavených pivníc, spadnutých stromov, ako aj spadnuté elektrické vedenie pri Košických Oľšanoch,“ spresnil s tým, že zásahy sa týkali najmä Košíc, okresu Košice-okolie a Trebišovského okresu.

Supercelárna búrka pri Košiciach
Supercelárna búrka pri KošiciachFoto: Slovenský hydrometeorologický ústav/R. Stuller

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) podvečer na sociálnej sieti informoval, že cez Košický kraj postupuje intenzívna supercelárna búrka, ktorá priniesla veľké množstvo krúp. Zároveň sa vyskytol aj prívalový dážď a silný vietor, ktorý lokálne spôsobil aj škody. Výstrahy pred búrkami platia na celom Slovensku.

„Supercela postupuje ďalej na východ až juhovýchod a spomínané nebezpečné poveternostné javy tak môže priniesť aj na Dolný Zemplín,“ upozornil SHMÚ. Výstrahy pred búrkami platia na celom Slovensku.

Výstrahy počas štvrtkovej noci

Počas štvrtkovej noci hrozia búrky na celom území Slovenska. Vydaná je výstraha prvého stupňa. V piatok (7. 6.) platia výstrahy najmä na východe krajiny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

V Košickom, Prešovskom a vo východnej časti Banskobystrického kraja sa od piatka 10.00 h zvýši výstraha na druhý stupeň. Naopak, v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom, Trenčianskom a čiastočne Žilinskom kraji sa platnosť výstrahy končí o 7.00 h. Pre polovicu Žilinského a Banskobystrického kraja bude naďalej platiť výstraha prvého stupňa.

Hydrologické výstrahy platia v povodí Dunaja, konkrétne v okresoch Bratislava, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Pred povodňami varujú meteorológovia aj v okrese Košice-okolie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny