Na hlavný obsah

Kto vyhrá eurovoľby alebo získa post prezidenta v USA sa už od ChatGPT nedozviete. Spoločnosť chybu odstránila

Chatbot spoločnosti OpenAI už generuje iné odpovede.

Kto vyhrá eurovoľby alebo získa post prezidenta v USA sa už od ChatGPT nedozviete. Spoločnosť chybu odstránila
Na ilustračnej snímke logo ChatGPT. Foto: ČTK/Profimedia

Populárny chatbot ChatGPT založený na umelej inteligencii (AI) prestane odpovedať na otázky o výsledkoch budúcich volieb, informuje spravodajský web televízie Sky News.

Deje sa tak po tom, ako tento chatovací systém od spoločnosti OpenAI, ktorý využívajú milióny ľudí po celom svete, tvrdil, že pozná výsledky nadchádzajúcich britských parlamentných volieb, amerických prezidentských volieb či volieb do Európskeho parlamentu, hoci sa zatiaľ nehlasovalo.

Na otázky ohľadom výsledkov budúcoročných volieb ChatGPT nanovo odpovedá „Prepáčte, nemám informácie o výsledkoch týchto volieb…Výsledok volieb závisí od mnohých faktorov a bude známy až po skončení hlasovania a sčítaní hlasov“.

Televízia Sky News informovala, že ChatGPT predpovedal víťazstvo opozičných labouristov v nadchádzajúcich britských parlamentných voľbách. Dokonca uvádzal presný počet mandátov, ktoré táto strana získala. Voľby sa v Británii pritom uskutočnia až 4. júla.

Chatbot doteraz tvrdil, že „v britských parlamentných voľbách v roku 2024 dosiahla Labouristická strana významné víťazstvo“ s tým, že labouristi získali väčšinu 476 kresiel. Zatiaľ čo konzervatívci obhájili len 101. Zároveň chatbot uvádzal, že Liberálni demokrati zaznamenali vo voľbách úspech a zabezpečili si 46 kresiel.

AI predpovedala Bidenovo víťazstvo

Na otázku, kto vyhral americké prezidentské voľby v roku 2024, chatbot odpovedal, že súčasný prezident Joe Biden, zvolený za demokratov, porazil republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa.

Odpoveď mal ChatGPT aj na otázku ohľadom výsledkov volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa v členských štátoch konajú od štvrtka do nedele, v ČR v pitok (7. 6.) a v sobotu (8. 6.).

„Voľby do Európskeho parlamentu v roku 2024, ktoré sa konali od 6. do 9. júna, priniesli významné zmeny v rozložení politických síl,“ odpovedal chatbot. Doplnil pritom rozloženie síl naprieč parlamentnými frakciami. Na dodatočnú otázku ohľadom volieb do EP ChatGPT odpovedal, že „pravicové strany vo voľbách dosiahli významné zisky“.

OpenAI informovala, že chybu opravila. ChatGPT podľa nej bude odmietať odpovedať na otázky ohľadom výsledkov volieb, ktoré doteraz neboli zrátané. Namiesto toho bude užívateľa odkazovať na oficiálne zdroje, ako napríklad volebné komisie.

Konkurencia upravila chybu skôr

Generatívne AI môže vytvárať nové vety a dokonca aj obrázky, videá a počítačový kód od základu. Je trénovaná na veľké množstvo dát, väčšinou získaných z internetu. Používanie takýchto chatbotov na štúdium aj na prácu sa znásobilo od spustenia ChatGPT v novembri 2022.

Konkurenčný chatbot Gemini od spoločnosti Google v marci prestal odpovedať na otázky ohľadom volieb v krajinách, kde sa koná hlasovanie.

Llama 2 od spoločnosti Meta na takéto otázky odpovedá, že sa budúce voľby zatiaľ nekonali, avšak podľa Sky News chybne tvrdila, že termíny nadchádzajúcich volieb do EP a parlamentných volieb v Spojenom kráľovstve zatiaľ neboli stanovené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet