Na hlavný obsah

Ľ. Machaj o zrušení RTVS: Mrzí ma, že poslanci vstúpili do verejnoprávneho priestoru a ukázali, ako si vážia nezávislosť

Bilancoval svoje pôsobenie na poste generálneho riaditeľa.

Ľ. Machaj o zrušení RTVS: Mrzí ma, že poslanci vstúpili do verejnoprávneho priestoru a ukázali, ako si vážia nezávislosť
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: RTVS

Mrzí ma, že poslanci veľmi razantne vstúpili do verejnoprávneho a slobodného priestoru a ukázali, ako si vážia nezávislosť na Slovensku. Reagoval na zrušenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktoré poslanci odsúhlasili vo štvrtok (20. 6.) večer, generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj v Ranných správach.

Schválenie návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), ktorá má RTVS nahradiť, ho neprekvapilo. „Každý, kto sleduje politickú a mediánu scénu na Slovensku, nebol prekvapený,“ vysvetlil.

Dodal, že je zvedavý, ako budú vyzerať prechodné ustanovenia, ktoré zabezpečia prechod od zaniknutej RTVS k novovzniknutej STVR. „Mrzí ma, že do toho poslanci išli aj napriek tomu, že v niektorých veciach nemajú jasno,“ povedal. Dodal, že ide napríklad o termín zvolenia nového generálneho riaditeľa.

Priznal, že veľakrát rozmýšľal nad dobrovoľným odstúpením z funkcie, bránila mu v tom však zodpovednosť, ktorú mal voči zamestnancom RTVS. „Poslanci majú politickú moc, ale aj politickú zodpovednosť. A teraz je tá zodpovednosť na nich,“ uviedol Machaj.

Taktiež ho mrzí, že príde o tri roky mandátu. „Viem si predstaviť, že by sa podarilo veľmi veľa dobrých vecí, mnohé boli dobre rozbehnuté,“ vysvetlil. Mrzí ho aj to, že nedokázal presvedčiť politické elity, že zmeny, ktoré navrhuje zákon o STVR, sa dajú dosiahnuť aj novelizáciou už existujúceho zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko