Na hlavný obsah

Lacnejšie a ekologickejšie kúrenie: Štát pripravuje modernizáciu teplární za stovky miliónov eur

Investície preplatí modernizačný fond.

Lacnejšie a ekologickejšie kúrenie: Štát pripravuje modernizáciu teplární za stovky miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát pripravuje modernizáciu teplární za stovky miliónov eur. Viac peňazí by malo smerovať do kvalitnejšej izolácie rozvodov tepla alebo na modernejšie kotly. Obyvateľom by to mohlo priniesť lacnejšie a ekologickejšie vykurovanie.

Obyvatelia Žiliny napojení na centrálny zdroj tepla budú kúriť lacnejšie a s menším vplyvom na ovzdušie. Štátny teplárenský závod podpísal zmluvu na nový modernejší typ kotla.

„V týchto dňoch sme aj podpísali zmluvu pre náš závod v Žiline na projekt kogeneračných jednotiek, čo je vlastne výroba kogenerovaná tepla a elektriny,“ priblížila hovorkyňa MH Teplárenský holding Andrea Devanová.

„Týmto spôsobom sa zemný plyn využíva viac a tepláreň okrem samotného tepla produkuje ako vedľajší produkt aj elektrinu. Z hľadiska celkovej výroby je to menší objem oproti teplu ale dá sa takto zvýšiť účinnosť teplárne,“ vysvetlil analytik Radovan Potočár.

Štátnej investícií pre teplárne sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Vladimir Amrich:

Investíciu do kvalitnejších technológií preplatí takzvaný modernizačný fond. V ňom sa hromadia peniaze, ktoré musia priemyselné podniky platiť za vypúšťanie emisií skleníkových plynov. Štát už vypísal výzvy za zhruba 150 miliónov eur a v najbližšom období chystá ďalšie kolo dotácií.

„Teplári, ktorí nielen teplo vyrábajú, ale aj exportujú, nielen na svoju prevádzku, ale aj do okolitých subjektov alebo ďalším príjemcom. Táto výzva bude spustená v najbližších dňoch, budem tam opäť viac ako 150 miliónov eur,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

„Celkovo tých 150 miliónov sú výlučne prostriedky z modernizačného fondu a smerujú do dvoch oblastí, čo sa týka teplárenstva. To je modernizácia rozvodov a modernizácia kogeneračných jednotiek,“ pokračovala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Ušetria vlastné náklady

V prípade, že sa tepláreň rozhodne zapojiť do výzvy a využiť štátne peniaze na investície do modernejších technológií, ušetrí vlastné náklady. Energie tak bude vyrábať nielen ekologickejšie, ale aj lacnejšie.

„V prípade, ak teplárenská spoločnosť investuje do novej kotolne, do rozvodov, do infraštruktúry z vlastných zdrojov, toto je oprávnený náklad, ktorý potom vstupuje do cien tepla, ktoré určuje regulačný úrad ÚRSO,“ povedal Radovan Potočár.

„Na druhej strane, pokiaľ teplárenský podnik zrealizuje nejakú investíciu z dotácie, tak náklad na túto investíciu nevstupuje do ceny tepla,“ dodal analytik energie-portálu.

Koľko napokon odberatelia ušetria, sa v tejto chvíli nedá vyčísliť. Cena tepla sa totiž odvíja aj od nákladov na zemný plyn alebo iné palivo. Nové cenové stropy vydáva regulátor obvykle na konci kalendárneho roka.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie Denisy Sakovej a Tomáša Tarabu o investíciách do priemyslu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika