Na hlavný obsah

Lekári čelia pribúdajúcim útokom. Polícia rieši aj napadnutie primára v Rimavskej Sobote

Situácia sa zhoršila počas pandémie.

Lekári čelia pribúdajúcim útokom. Polícia rieši aj napadnutie primára v Rimavskej Sobote
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Útoky na zdravotníkov pribúdajú. Posledný incident sa odohral v Rimavskej sobote, keď skupina žien napadla primára interného oddelenia. Lekári, sestry aj záchranári denno-denne čelia verbálnym aj fyzickým útokom. Situácia sa zhoršila počas pandémie. Odborníci chcú zvýšiť ochranu zdravotníkov.

Na primára interného oddelenia nemocnice na Gemeri zaútočili počas služby, keď prechádzal z jedného pavilónu do druhého. Obkľúčila ho skupina ľudí. Urážali ho, neskôr pridali vyhrážky. „Najprv atakovali verbálne, z čoho teda pochopil, že sa to týka jednej konkrétnej hospitalizácie. Následne došlo aj k fyzickému útoku,“ informoval hovorca Penta Hospitals Tomáš Kráľ.

„Polícia v Rimavskej Sobote obvinila tri ženy, ktoré sa skutku dopustili spolupáchateľstvom. Obvinené sú stíhané na slobode a prípad je v štádiu vyšetrovania. Čakáme aj na výsledky znaleckého skúmania,“ priblížila prípad krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Útokom na lekárov sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovali redaktori Radovan Kondrlík, Lukáš Urbašík a redaktorka Veronika Čokinová:

Čoraz viac útokov riešia aj v breznianskej nemocnici. Zdravotníkov napádajú najmä ľudia pod vplyvom alkoholu a omamných látok. Pri nedávnom incidente boli predávkovaní pervitínom.

„V priebehu minulého víkendu prišiel pacient pod vplyvom alkoholu, ktorý napadol zdravotnú sestru na urgentnom príjme. Spôsobil jej zranenia v oblasti tváre,“ uviedla primárka interného oddelenia nemocnice v Brezne Emília Zlevská.

Útoky na záchranárov

Niekoľko napadnutí pri výjazdoch a počas ošetrovania zažili aj záchranári. Niektoré stanice preto začali narastajúce útoky riešiť kurzmi sebaobrany.

„Uvažujeme nad tým, že či aj legislatívne neumožníme, aby mali záchranári nejakú pomôcku, ktorá by ich ochránila v prípade napadnutia. Paralyzér alebo niečo podobné. To už je v Českej republike bežné,“ povedal prezident Slovenskej komory záchranárov František Majerský.

Zdravotníci pritom majú od roku 2017 štatút chránenej osoby. „V praxi to znamená, že v prípade, ak sú zdravotnícki pracovníci objektom útoku, či už verbálneho alebo fyzického, za takéto konanie hrozí sprísnený trest, resp. postih. Rezort zdravotníctva je otvorený diskusii na túto tému,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Spoločnosť Penta Hospitals je za to, aby sa legislatíva sprísnila. „Aby legislatíva, ktorá dnes hovorí o ochrane zdravotníkov ako chránených osôb počas poskytovania zdravotnej starostlivosti, bola rozšírená v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, lebo ukazuje sa, že k agresivite nemusí prichádzať dnes len na pôde nemocníc alebo urgentných príjmov,“ pokračoval Kráľ.

Na ochranu nie sú peniaze

Podľa Asociácie nemocníc Slovenska by k väčšej ochrane zdravotníkov pomohlo aj posilnenie stráženia nemocníc. Na bezpečnostnú službu však chýbajú peniaze. Ochrana totiž nie je zdravotnou starostlivosťou, preto ju poisťovne odmietajú hradiť.

„Keď chcete mať, napríklad, ako my, dvoch, ktorí sú v službe, potrebujete mať 10-14 zamestnancov vlastnej ochrany. Na to vám nikto nechce dať prostriedky. Tým by sa malo zaoberať ministerstvo zdravotníctva aj vláda,“ myslí si prezident ANS a riaditeľ nemocnice v Bardejove Marián Petko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko