Na hlavný obsah

Lekári opäť hrozia výpoveďami: Ministerke Dolinkovej vyčítajú, že nerieši problémy v rezorte

Dolinková sa bráni, že napráva chyby po predchodcoch.

Lekári opäť hrozia výpoveďami: Ministerke Dolinkovej vyčítajú, že nerieši problémy v rezorte
Predseda LOZ Peter Visolajský a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák, Martin Baumann, koláž RTVS

Lekári opäť hrozia výpoveďami. Ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) vyčítajú, že za osem mesiacov vo funkcii neriešila problémy v rezorte, k čomu sa vláda zaviazala. Ministerka sa bráni, že rezort prevzala v zlom stave a dennodenne napráva chyby svojich predchodcov.

Lekárski odborári vyčítajú ministerke, že s nimi nevedie dialóg. Ak ministerstvo nezačne plniť svoje záväzky, uchýlia sa k výpovediam.

„Všetky tie rokovania s pani ministerkou boli z jej strany čisto formálne. Neviedli k žiadnym výsledkom napriek tomu, že nám prisľúbila jednoduché riešenia, tak dodnes nie sú splnené,“ povedal predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Hroziacim výpovediam lekárov a problémom v zdravotníctve sa v reportáži v Správach RTVS venovala Andrea Šeligová:

Vláda sa k nim zaviazala v memorande pred dvomi rokmi. Lekári vtedy stiahli výpovede pod podmienkou, že ministerstvo splní niekoľko požiadaviek.

„Už nejde o naše mzdy, tie sú vyriešené. Tieto body sa týkajú poriadku vo financovaní nemocníc tak aby sa nestávalo, že naše nemocnice zadlžujú na úkor zdravotných poisťovní, ktoré majú miliónové zisky, odvádzajú desiatky miliónov svojim akcionárom,“ priblížil Visolajský.

Memorandum bolo porušené aj vtedy, keď ministerka rozhodla o zastavení projektu koncovej nemocnice na bratislavských Rázsochách. Stagnuje aj reforma vzdelávania lekárov či klasifikačný systém DRG. Ministerka argumentuje, že problémy rieši.

„Mrzí ma, že LOZ začína svojimi krokmi pripomínať skôr politickú stranu ako Lekárske odborové združenie. Snažím sa s nimi udržiavať konštruktívny a vzájomne rešpektujúci dialóg a vždy keď požiadali o stretnutie im bolo vyhovené,“ uviedla Dolinková.

„Hasenie búrok“

Zdravotnícka analytička skonštatovala, že od októbra ministerstvo zdravotníctva nepredložilo do pripomienkového konania žiadny zákon, ktorý by fungovanie rezortu nejako zlepšil.

„Všetko to bolo skôr také hasenie tých búrok. Takisto jeden veľký sľub nebol splnený už pri tvorbe rozpočtu, kedy ministerstvo financií vyčlenilo významné navýšenie peňazí pre nemocnice na ich bežné fungovanie a významnú časť 70 miliónov ministerstvo zdravotníctva zobralo z tých peňazí,“ skonštatovala expertka na zdravotníctvo a bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

„Dennodenne naprávam chyby predchodcov a snažím sa o udržateľné a dostupné zdravotníctvo na Slovensku v už aj tak neľahkej situácii. Opätovne LOZ podávam ruku a som za konštruktívne riešenia miesto politikárčenia,“ dodala Dolinková.

Odborári pripomenuli, že s ministerstvom chcú ďalej rokovať. Výpovede sú poslednou možnosťou, ku ktorej sa priklonia, ak vláda nezareaguje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko