Na hlavný obsah

Liberálnu frakciu Obnovme Európu opúšťa české hnutie ANO, oznámil to jeho líder Andrej Babiš

Hnutie vystúpi aj z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu.

Liberálnu frakciu Obnovme Európu opúšťa české hnutie ANO, oznámil to jeho líder Andrej Babiš
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/Jakub Kotian

České hnutie ANO vystúpi z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) v Európskom parlamente aj z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). V piatok (21. 6.) to oznámil na tlačovej konferencii líder hnutia Andrej Babiš.

Predsedníctvo hnutia o vystúpení rozhodlo na zasadnutí vo štvrtok (20. 6.). Podľa Babiša by hnutie v politickej skupine RE nemohlo presadzovať svoj volebný program, s ktorým išlo do eurovolieb.

Babiš uviedol, že RE aj ALDE majú vo viacerých otázkach odlišné názory. Viackrát poukázal najmä na Európsku zelenú dohodu (tzv. Green Deal), ktorý podľa neho ničí európsky priemysel aj poľnohospodárstvo a má negatívny vplyv na občanov Únie.

RE a ALDE nechcú podľa neho urobiť revíziu tejto dohody tak, ako by to požadovalo ANO. „Časť frakcie chce dokonca pritvrdiť v tom zelenom šialenstve,“ vyhlásil Babiš.

Rozpory naznačil bývalý český premiér aj v otázkach posilňovania právomocí Európskej únie, zrušenia práva veta či zavedenia nadnárodných kandidátok vo voľbách do EP, s čím ANO nesúhlasí.

Andrej Babiš nevedel povedať, do ktorej frakcie by sa mohlo jeho hnutie so siedmimi novozvolenými europoslancami pripojiť. Rokovania o členstve a vytvorení nových politických skupín v EP môžu pokračovať až do začiatku prvej plenárnej schôdze v Štrasburgu, ktorá sa bude konať 16. – 19. júla, uvádza stránka EP.

Podľa posledných údajov mala mať frakcia RE v europarlamente 81 poslancov, po novom tak bude mať o sedem členov menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet