Na hlavný obsah

Lietadlo, na ktorého palube bol viceprezident africkej krajiny, havarovalo. Nikto neprežil

Trosky lietadla našli záchranári v zalesnenom pohorí.

Lietadlo, na ktorého palube bol viceprezident africkej krajiny, havarovalo. Nikto neprežil
Malawijský viceprezident Saulos Chilima. Foto: TASR/AP

Viceprezident Malawi Saulos Klaus Chilima zomrel pri nehode vnútroštátneho letu. Na palube bolo deväť ďalších osôb vrátane bývalej prvej dámy a vojenského sprievodu, ale nikto nehodu neprežil.

Podľa agentúry Reuters to v utorok (11. 6.) oznámil prezident krajiny Lazarus Chakwera. Na pátraní sa od pondelka (10. 6.) do utorka podieľalo približne 600 ľudí – armáda, polícia, vidiecka správa a pracovníci Malawijského Červeného kríža s dronmi.

Lietadlo Malawijských ozbrojených síl s 51-ročným Chilimom na palube vzlietlo z hlavného mesta Lilongwe v pondelok ráno miestneho času. Let mal trvať 45 minút na medzinárodné letisko Mzuzu vzdialené približne 370 kilometrov.

Cestou mu však riadenie letovej prevádzky nedovolilo pristáť pre zlé počasie a nízku viditeľnosť. Malé turbovrtuľové lietadlo Dornier 228 sa malo vrátiť do Lilongwe, ale nedorazilo a cestou zmizlo z radarov. Trosky lietadla našli v utorok záchranári v zalesnenom pohorí Viphya neďaleko Mzuzu.

Prezident Malawi uviedol, že Spojené štáty, Británia a Nórsko poskytli „špecializované vybavenie“ na urýchlenie pátrania po lietadle. Podľa agentúry AP sa do pátrania zapojilo aj miestne veľvyslanectvo USA s malým lietadlom Beechcraft C-12 Huron.

Chilima pôsobil druhé funkčné obdobie ako viceprezident, pričom v rokoch 2014 až 2019 pracoval pod vedením bývalého prezidenta Petra Muthariku, a potom sa neúspešne uchádzal o prezidentský úrad. Jeho volebný súper a víťaz volieb Chakwera mu však ponúkol funkciu viceprezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet