Na hlavný obsah

Ľuboš Machaj na čele RTVS končí. Jeho dočasného nástupcu stále nepoznáme, bude mať obmedzené kompetencie

Podľa generálneho riaditeľa to môže ohroziť výrobu.

Ľuboš Machaj na čele RTVS končí. Jeho dočasného nástupcu stále nepoznáme, bude mať obmedzené kompetencie
Končiaci riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. Foto: RTVS

Zostáva už len niekoľko dní, kým Ľuboš Machaj skončí vo funkcii generálneho riaditeľa RTVS, no jeho nástupcu, ktorý telerozhlas dočasne povedie, stále nepoznáme. Podpredseda parlamentu by mal mať k dispozícii niekoľko kandidátov. Oznámi ich najneskôr v pondelok (1. 7.).

Dočasný zástupca však bude mať obmedzené právomoci. Podľa generálneho riaditeľa to môže ohroziť výrobu.

Ľuboš Machaj zostáva vo funkcií do konca júna, no to, kto po ňom preberie povinnosti, stále nevie. „Očakával štandardnú komunikáciu, že niekoľko dní pred skončením môjho funkčného obdobia sa niekto ohlási a povie, že od prvého by mal prebrať kompetenčné veci, materiály, no nikto sa neohlásil,“ povedal Machaj.

Zmene na čele verejnoprávneho telerozhlasu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Dočasného riaditeľa má za úlohu vybrať podpredseda parlamentu, ktorý ho aktuálne vedie. Mal byť to byť človek z prostredia telerozhlasu.

„Poverený podpredseda národnej rady disponuje niekoľkými životopismi, je pripravený na variantu, že prezident podpíše zákon a určite vám v pondelok oznámi meno,“ uviedol Andrej Danko (SNS).

Štatutár, ktorý počas leta povedie inštitúciu, však bude mať podľa súčasného riaditeľa oklieštené právomoci. Zmluvy môže podpisovať do výšky 100-tisíc eur. Všetko nad by mala schváliť rada, ktorá však ešte nebude fungovať.

Štatutár bude riešiť operatívu

„Bude to dosť veľký problém z hľadiska zachovania výrobných kapacít na jeseň a budúci rok. Máme scenáristicky pripravené niektoré scenáre, ktoré by sme mali vyrábať budúci rok. Sú tam projekty ktoré stoja – nové historické seriály, ktoré sa nebudú môcť realizovať,“ tvrdí Machaj.

„Všetky koncepčné zásadné rámcové zmluvy verejne deklaroval odchádzajúci generálny, že podpísal. Nič sa nestane. Do polovice októbra, alebo do konca októbra, bude STVR v chode. Jesenná vysielacia štruktúra sa pripravuje, to je všetko zakontrahované. Zásadné koncepčné veci budú na legitímne zvolenom riaditeľovi,“ uviedol redseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

„Čo sa týka toho, aké zmluvy nepodpísali, tak neviem odkiaľ majú predstavitelia SNS prehľad o registri zmlúv v RTVS, ale keď generálny hovorí že to problém je, tak to problém je,“ myslí si podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Podľa koalície bude štatutár riešiť operatívu, napríklad podpisovať výplaty. Personálne či programové zmeny môže robiť až nový generálny riaditeľ. Rada by ho mala zvoliť na jeseň.

„Bude tam na to, aby sa nezastavil chod, aby televízia riadne vysielala, ale bude mať podpisové práva ako generálny riaditeľ. Budeme čakať na nového generálneho riaditeľa,“ skonštatoval člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Slovenská televízia a rozhlas nahradí RTVS po tom, keď zákon podpíše prezident. Opozícia už avizovala, že sa v takom prípade obráti na Ústavný súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko