Na hlavný obsah

M. Merčiak pred duelom s Ukrajinou: Viac musí dokazovať súper, to môže byť naša výhoda

Slováci v prvom dueli na šampionáte zdolali Belgicko 1:0.

M. Merčiak pred duelom s Ukrajinou: Viac musí dokazovať súper, to môže byť naša výhoda
Na snímke Marcel Merčiak.

Po troch dňoch voľna pokračuje cesta slovenských futbalových reprezentantov na ME 2024. V druhom vystúpení na kontinentálnom šampionáte ich čaká Ukrajina. V prípade, že Slováci získajú plný počet bodov, miestenka medzi osemfinalistami im už neutečie.

„Kľúčové bude nadviazať na to, čo sme dokázali proti Belgicku. Slovensko spôsobilo zatiaľ najprekvapivejší výsledok na týchto ME. Pevne verím, že mužstvo sa po víťazstve nad tretím tímom svetového rebríčka dostane na novú úroveň sebavedomia a potvrdí to svojou hernou kvalitou aj na trávniku. Na ME však nie sú ľahké duely, bude to ultraťažký zápas,“ upozornil skúsený športový komentátor Marcel Merčiak v relácii RTVS Aktuálne :24.

Slováci si doteraz zmerali s Ukrajincami sily osemkrát. Mierne lepšie bilancia nahráva súperovi. Slovensko vyhralo dvakrát, trikrát sme remizovali a trikrát vyhrala Ukrajina. 

„Sme vo veľkej výhode. My dnes môžeme hrať na výsledok, súper musí hrať na víťazstvo. Ukrajinci prehrali o triedu nečakane veľmi hladko s Rumunskom 0:3, čo bolo jedno z najväčších sklamaní na tomto šampionáte, pretože Ukrajina má veľmi dobré mužstvo. V tomto smere sa musíme mať na pozore my. Nehovorím, že nemáme čo zlepšovať, proti Belgicku sme mali veľa šťastia, neuznali mu dva góly. Opakujem ale to, že dnešný súper musí dokazovať viac, čo môže byť našou výhodou,“ uviedol Merčiak.

Ukrajinci musia zmeniť skoro všetko

Kým Slováci vstúpili do kontinentálneho šampionátu prekvapivým víťazstvom 1:0, Ukrajinci nestačili na Rumunsko 0:3 a skomplikovali si tak postupovú cestu.

„Ukrajinci musia zmeniť skoro všetko. Oni nielenže zaostali za svojím potenciálom či herným sebavedomím. To, čo predvádzali na ihrisku vyzeralo, akoby tam boli iní hráči, úplne iné mužstvo. Majú veľmi dobrú skladbu tímu so skúsenými, ale aj mladými prichádzajúcimi hráčmi, ktorí tiež prinášajú silu. To proti Rumunsku nehralo rolu. V prvom polčase mali veľmi veľkú hernú prevahu. Potom ich vykoľajil veľmi lacný gól, ktorý dostali po chybe vlastného brankára. Majú čo zlepšovať, ale ťažko sa to hodnotí,“ dodal.

„Prišli aj informácie z vnútra tímu, že po zápase si hráči sadli v šatni a vyhodili trénera Rebrova, ktorý potom šiel na tlačovú konferenciu. Hovorí sa, že vo vnútri tímu sú nejaké rozbroje, ale to vám nikdy žiaden hráč nepotvrdí. V tomto vidím trocha nebezpečenstvo, že počas 96 hodín sa museli zmobilizovať, aby sa vrátili do šampionátu,“ priblížil Merčiak.

Slováci majú aktuálne na konte tri body. Ak vyhrajú a získajú plný počet bodov, miestenku v osemfinále majú istú. Za istých okolností im môže na prienik medzi šestnástku najlepších stačiť aj remíza.

„Ak dosiahneme aspoň jeden, teda štvrtý bod, na 90 percent sme v osemfinále. Po druhom kole tejto skupiny však môže nastať situácia, že všetky tímy v tabuľke budú mať tri body a rozhodovať bude skóre a záverečné zápasy. Čo sa mi však páči na vyjedeniach trénera Calzonu a hráčov je, že nehovoria o výsledku, nehovoria o kalkulácii, ale hovoria, že chcú zopakovať výkon zo zápasu s Belgickom, čo je veľmi dobré znamenie,“ uzavrel Merčiak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport