Na hlavný obsah

M. Merčiak vypichol tri dôležité fakty, ktoré si treba uvedomiť pred zápasom Slovenska s Belgickom

Slováci si zmerajú s Belgičanmi sily prvýkrát v súťažnom zápase.

M. Merčiak vypichol tri dôležité fakty, ktoré si treba uvedomiť pred zápasom Slovenska s Belgickom
Na snímke komentátor Marcel Merčiak. Foto: RTVS

V pondelok 17. júna vstúpi slovenská futbalová reprezentácia na scénu majstrovstiev Európy. Na úvod skupinovej časti ju čaká najťažší súper – Belgicko. O šanciach Slovenska proti favoritovi turnaja diskutovali v relácii Šport :24 ostrieľaný futbalový komentátor RTVS Marcel Merčiak a bývalý slovenský futbalový reprezentant Vratislav Greško.

Podľa prvého menovaného je hráčska kvalita jasne na strane súpera. „Keby sme si mali brať meradlo, akých hráčov európskej triedy v našom tíme máme, tak v bránke je Martin Dúbravka. V obrane máme problémy s pravou pozíciou, na ktorej bol dlhé roky Pekarík, ktorý v poslednej sezóne druhej nemeckej Bundesligy takmer skoro vôbec nehral, ale vždy sa vedel pripraviť na medzištátne zápasy a má veľké medzinárodné skúsenosti,“ začal Merčiak.

„Hráčmi silnej európskej triedy sú v našom tíme aj Milan Škriniar, ktorý môže potiahnuť Denisa Vavra. Dávid Hancko je z môjho pohľadu podľa sezóny 2023/2024 najlepší slovenský futbalista. Pred nimi bude Stanislav Lobotka. V ofenzíve sa často s ťahúnstvom spomína Lukáš Haraslín,“ vypichol slovenské individuality uznávaný komentátor.

V porovnaní so Slovenskom vidí situáciu v tíme Belgicka diametrálne odlišne. Hlavný tréner Domenico Tedesco si môže vyberať z podstatne širšej palety kvalitných futbalistov.

„Keď sa pozrieme na Belgičanov, tak oni majú na post ľavého krídelníka Jeremyho Dokua, Leandra Trossarda, Loisa Opendu, prípadne ešte Yannicka Carrasca. To sú štyria mimoriadni hráči. Posledný menovaný síce hrá v Saudskej Arábii, ale 12 rokov bol v reprezentačnom tíme,“ poukázal na silu súpera Merčiak.

Slováci nemajú kontakt so špičkou

Merčiak poukazuje aj na postavenie Slovenska v terajšej verzii rebríčka FIFA. Sokoli sú v porovnaní s Belgickom nižšie až o 45. priečok.

„Aktuálne sme vo svetovom rebríčku FIFA na 48. mieste. Keď sme šli na predchádzajúce EURO, boli sme 36. a herne sme vyhoreli. Teraz ideme hrať proti mužstvu, ktoré sedem rokov nebolo nižšie ako na piatom mieste a aktuálne je tretie na svete. Viem, že sú to len čísla, ale sú to vierohodné čísla, podľa ktorých sa hodnotí kvalita,“ poskytol svoj pohľad Merčiak.

Tretím bodom, ktorý Merčiak zvýrazňuje, sú súperi, s ktorými si Slováci za posledné tri roky zmerali sily. „Od jesene 2021 sme hrali s jedným jediným špičkovým európskym klubom. S Portugalskom sme sa stretli v kvalifikácii na EURO a oba duely sme prehrali. Nemáme kontakt s absolútnou špičkou, v ktorej Belgicko celé roky je,“ uviedol Merčiak.

Slovensko nemá individuality, ktoré by rozhodli zápas

Zverenci Francesca Calzonu sú pred duelom s favoritom pozitívne naladení, o čom svedčia aj slová brankára Martina Dúbravku na tlačovej konferencii. Podľa neho sú Slováci lepším mužstvom ako Belgicko.

„Nemyslím si, že máme lepší tím, ale môžeme mať lepší teammwork. Ja som to čítal tak, že máme tímového ducha, tímové väzby medzi hráčmi, ktorí sú odhodlaní preniesť to na ihrisko a sťažiť Belgičanom situáciu. Verím, že budeme mať lepší drive a herný prejav ako pred tromi rokmi,“ okomentoval vyjadrenie slovenského gólmana Merčiak.

„Sú to majstrovstvá Európy. Ak by mali chalani myslieť negatívne už pred prvým zápasom a hovoriť, že si neveríme a súper je favorit, tak by to bol určite dobrý signál. Je dobré, že lídri ako Martin Dúbravka, aj navonok ukazujú a svojim spoluhráčom odkazujú, že si treba veriť a ísť do zápasu so sebavedomím,“ doplnil Greško.

Slováci sa podľa neho môžu poučiť zo Škótov a Maďarov, ktorí vstúpili do svojich prvých duelov na ME bojazlivo, čo ich súperi okamžite využili. “ Už videli niektoré zápasy a vedia, z čoho treba vychádzať a čo netreba podceniť. Tímy, ktoré sú v rankingu vysoko, dokážu potrestať každú chybu. Je dôležité, aby sme nenastúpili do duelov pasívne,“ dodal.

Bývalý slovenský reprezentant však upozorňuje, že Slovensko aktuálne nemá v tíme individuality, ktoré by dokázali rozhodnúť zápasy.

„Vždy môže niekto prekvapiť, ani Róbert Vittek nešiel na MS s tím, že bude absolútne kľúčový hráč. Vždy môže niekto vystreliť a teraz o ňom ani nevieme. Tímovosť, o ktorej hovoril Calzona, bude dôležitá,“ ukončil Greško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport