Na hlavný obsah

Macron v reakcii na výsledky francúzskych eurovolieb rozpúšťa parlament a vyhlási predčasné voľby

Vzostup krajnej pravice označil za nebezpečenstvo.

Macron v reakcii na výsledky francúzskych eurovolieb rozpúšťa parlament a vyhlási predčasné voľby
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v televíznom prejave. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na jasnú porážku svojej strany v eurovoľbách oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a vypíše nové voľby na prelom júna a júla. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vzostup krajnej pravice, ktorá voľby podľa prvých odhadov s veľkým náskokom vyhrala, označil Macron za nebezpečenstvo pre Francúzsko.

„Rozhodol som sa, že vám dám znovu šancu rozhodnúť o budúcnosti nášho parlamentu vo voľbách,“ uviedol Macron v krátkom televíznom vystúpení. Prvé kolo volieb vypíše na 30. júna, druhé na 7. júla.

Voľby do Európskeho parlamentu vyhralo vo Francúzsku podľa prvých odhadov nacionalistické Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktoré získalo približne 32 percent hlasov.

Centristická koalícia vedená Macronovým hnutím Obnova má okolo 15 percent. Líder kandidátky RN Jordan Bardella ihneď po zverejnení odhadu Macrona vyzval na vypísanie predčasných volieb, keďže Francúzi podľa neho dali najavo túžbu po zmene.

Le Penová označila výsledok európskych volieb za historický. Ocenila, že Macron sa rozhodol dať Francúzom možnosť hlasovať o novom zložení parlamentu. „Sme pripravení prevziať moc, ak nám Francúzi dajú dôveru,“ uviedla politička. S Macronom prehrala súboj v posledných dvoch prezidentských voľbách.

Francúzi súčasný parlament zvolili pred dvoma rokmi. Macronova koalícia vo voľbách prišla o parlamentnú väčšinu, čo prezidenta núti k hľadaniu kompromisov s ďalšími stranami. Riadne voľby sa mali konať až v roku 2027 rovnako ako tie prezidentské.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet