Na hlavný obsah

Maďarsko musí zaplatiť 200 miliónov eur a penále za nedodržanie rozsudku európskeho súdu

Prípad súvisí s migráciou.

Maďarsko musí zaplatiť 200 miliónov eur a penále za nedodržanie rozsudku európskeho súdu
Vlajka Európskej únie na budove v centre Budapešti. Foto: TASR/AP

Maďarsko musí zaplatiť jednorazovú pokutu 200 miliónov eur a penále vo výške jeden milión eur za každý deň omeškania za nedodržanie rozsudku Súdneho dvora EÚ. Únijný súd to vo štvrtok (13. 6.) oznámil vo svojom vyhlásení.

Prípad súvisí s migráciou. Budapešť podľa súdu nezaviedla potrebné opatrenia vo svojej migračnej politike, ktoré žiadal súd už vo svojom verdikte z decembra 2020.

Podľa súdu sa Maďarsko „úmyselne vyhýba uplatňovaniu spoločnej únijnej politiky ako celku“, čo predstavuje „bezprecedentné a mimoriadne závažné porušenie únijného práva“.

Súdny dvor už v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá stanovené právom Únie. Týkajúce sa napríklad postupov pri poskytovaní medzinárodnej ochrany a vrátenia štátnych príslušníkov tretích krajín s nelegálnym pobytom.

Pochybenia sa podľa súdu týkali konkrétne napríklad nezákonného zadržiavania žiadateľov o medzinárodnú ochranu v tranzitných zónach. Či nedodržania ich práva zostať na maďarskom území do konečného rozhodnutia o odvolaní proti zamietnutiu ich žiadosti.

„Vzhľadom na to, že Maďarsko stále nesplnilo rozsudok z roku 2020 (s výnimkou tranzitných zón, ktoré Maďarsko uzavrelo pred vydaním tohto rozsudku), podala Európska komisia novú žalobu pre nesplnenie povinnosti, v ktorej sa domáhala uloženia finančných sankcií,“ uviedol súd.

Súd EÚ vo svojom novom verdikte uviedol, že Maďarsko neprijalo opatrenia potrebné na to, aby vyhovel rozsudku z roku 2020. Nesplnením svojej povinnosti Budapešť preniesla zodpovednosť vrátane finančnej zodpovednosti na ostatné členské štáty, ktoré sa tak museli zaoberať prijímaním žiadateľov o medzinárodnú ochranu, posudzovaním ich žiadostí a ich vrátením. To podľa súdu „vážne narušilo zásadu solidarity a spravodlivého zdieľania zodpovednosti medzi členskými štátmi“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet