Na hlavný obsah

McDavid si neprišiel prevziať trofej pre najužitočnejšieho hráča play off: Je ťažké stráviť túto prehru

Kapitán Edmontonu bol so 42 bodmi najproduktívnejší hokejista vo vyraďovačke.

McDavid si neprišiel prevziať trofej pre najužitočnejšieho hráča play off: Je ťažké stráviť túto prehru
Na snímke Connor McDavid (97) a Aleksander Barkov. Foto: SITA/AP

Connor McDavid získal prestížnu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off zámorskej NHL (MVP). Kapitán Edmontonu Oilers bol so 42 bodmi (8+34) najproduktívnejší hokejista vo vyraďovačke. Jeho tím prehral vo finálovej sérii s Floridou 3:4 na zápasy.

McDavid je iba šiesty hráč a druhý korčuliar v histórii tohto ocenenia (od roku 1965), ktorý nebol súčasť víťazného tímu. Pred ním sa MVP zo zdolaného mužstva stali Jean-Sebastien Giguere (2003 Anaheim), Ron Hextall (1987 Philadelphia), Reggie Leach (1976 Philadelphia), Glenn Hall (1968 St. Louis) a Roger Crozier (1966 Detroit).

Zisk 42 bodov je štvrtý najvyšší počet v dejinách play off NHL. Pred McDavidom sú v tejto štatistike iba Wayne Gretzky (47 bodov v roku 1985), Mario Lemieux (44 v roku 1991) a opäť Gretzky (43 v roku 1988). McDavid zároveň 34 asistenciami prekonal doterajší Gretzkého rekord (31) zo sezóny 1987/1988. Ako prvý hráč v histórii NHL zaznamenal dva štvorbodové zápasy za sebou vo finálovej sérii, stalo sa tak v dueloch číslo štyri a päť.

Po trofej si neprišiel

Conn Smythe Trophy však nebola trofej, ktorú chcel v noci na utorok vybojovať. Keď ho komisár NHL Gary Bettman krátko po zápase vyhlásil za jej držiteľa, sklamaný sa nedokázal vrátiť zo šatne a osobne si ju na ľade prevziať pred oslavujúcimi hráčmi a fanúšikmi súpera.

„Samozrejme, že je pre mňa veľká česť byť medzi menami, ktoré ju získali, ale je ťažké stráviť túto finálovú prehru,“ vysvetlil McDavid po výsledku 1:2 v siedmom dueli. „Boli sme blízko. Vedeli sme, že to bude v rozhodujúcom súboji veľmi tesné a boli sme iba kúsok od toho, aby sme viedli 2:1 my, vzápätí sme však inkasovali.“

Gary Bettman
Komisár Gary Bettman vyhlásil ConnorA McDavida za najužitočnejšieho hráča play off zámorskej NHL (MVP).Foto: TASR/AP

Slová uznania mu venovali aj spoluhráči

McDavid nazbieral vo finálovej sérii 11 bodov (3+8). Nezapísal sa však do štatistík ani raz v posledných dvoch dueloch. V zápase číslo sedem mal dve strely na bránku a v tretej tretine bol iba centimetre od vyrovnávajúceho zásahu na 2:2.

„Verili sme do posledného momentu. V tretej tretine sme mali veľa šancí, ale jednoducho to nešlo,“ vyhlásil McDavid, ktorý zaznamenal v základnej časti 132 bodov (32+100) v 76 stretnutiach.

„Jeho čísla hovoria to o tom, aký úžasný to je hokejista. Neexistuje žiadny hráč na svete, ktorý by chcel vyhrať Stanleyho pohár viac ako on a každý deň robí pre to všetko. Je náročné sa teraz pozerať, aký je smutný a sklamaný,“ povedal na jeho adresu spoluhráč Leon Draisaitl.

MdDavid rozšíril svoju zbierku individuálnych ocenení, v ktorej má trikrát Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča sezóny (2017, 2021, 2023), štyrikrát trofej Teda Lindsayho pre najlepšieho hráča podľa hlasovania členov NHLPA (2017, 2018, 2021, 2023), päť cien Arta Rossa pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti (2017, 2018, 2021, 2022, 2023) a jednu trofej Mauricea Richarda pre najlepšieho strelca (2023).

„Po takejto prehre myslíte na sezónu, v ktorej mal Connor 100 asistencií ako líder tímu a na výkony, ktorý potom predviedol v play off. Počas celého roka je náš najlepší hráč, chcel to vyhrať pre tím a my sme to zasa chceli vyhrať pre neho, nášho kapitána. Žiaľ, nevyšlo to,“ povedal po siedmom finálovom zápase Kris Knoblauch, tréner Oilers.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport