Na hlavný obsah

Mala nárok na potrat, lekári ju však odmietli. Poľská nemocnica musí zaplatiť pokutu

Niektorí lekári potraty nechcú robiť pre "výhradu vo svedomí".

Mala nárok na potrat, lekári ju však odmietli. Poľská nemocnica musí zaplatiť pokutu
Ilustračná snímka - Protest v Poľsku. Foto: Profimedia

V Poľsku dostala prvá nemocnica pokutu za to, že jej lekári odmietli vykonať pacientke potrat, na ktorý mala nárok. Informovala o tom poľská ministerka zdravotníctva. Potratové zákony v Poľsku patria k najprísnejším v Európskej únii a niektorí lekári ich ani v povolených prípadoch nechcú robiť s odvolaním sa na takzvanú „výhradu vo svedomí“.

Vraví sa, že moja sloboda siaha len potiaľ, kde sa začína sloboda toho druhého. Aj preto sa rozhodli lekári v poľskej nemocnici odmietnuť vykonanie interrupcie, hoci na to pacientka mala nárok.

Prípadu, kedy v nemocnica v Poľsku odmietla vykonať potrat, sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Chrenková:

Úrady dali za pravdu jej poľská nemocnica dostala pokutu. Konkrétne 550-tisíc zlotých, čo je asi 130-tisíc eur, povedala poľská ministerka zdravotníctva Izabela Leščinová na tlačovej konferencii.

O sankcii pre nemocnicu v Pabianiciach neďaleko Lodže rozhodol fond národného zdravotníctva, z ktorého financujú verejnú zdravotnú starostlivosť v krajine. Zároveň kontroluje prípady odmietania vykonávania potratov.

V Poľsku začalo nedávno platiť nariadenie, podľa ktorého nemocnice financované z verejných zdrojov musia potraty vykonávať. Musia služby zorganizovať tak, aby aspoň jeden z lekárov mohol robiť interrupcie.

Nemocnica s pokutou nesúhlasí

Umelé prerušenie tehotenstva je v Poľsku povolené len vtedy, ak gravidita ohrozuje život alebo zdravie ženy, alebo je dôsledkom trestného činu. Fond nekontroluje nemocnice plošne, preveruje len tie zariadenia, na ktoré sa pacientky sťažovali, ako to bolo aj v tomto prípade.

Poľská aktivistka Martha Lampard pre organizáciu National Women Council povedala, že v Poľsku sa robia potraty väčšinou neoficiálnou cestou. Podľa štatistík ich je ročne asi 100, no neregistrovaných interrupcií je v Poľsku vykonaných za rok 150-tisíc.

Nemocnica s pokutou nesúhlasí plánuje sa proti nej odvolať. Podľa jej riaditeľa lekári interrupciu odmietli pacientke spraviť údajne preto, že nedodala kompletnú zdravotnú dokumentáciu, potvrdzujúcu, že má na ňu legálny nárok.

Potratové zákony boli v krajine sprísnené za predchádzajúcej konzervatívnej vlády, pod vedením dnes už opozičnej strany Právo a spravodlivosť. Vládny kabinet Donalda Tuska sľubuje ich zmiernenie, postup je ale pomalý kvôli nezhodám v koalícii, v ktorej sa zišli konzervatívni ľudovci aj ľavica, ktorá má k interrupciám liberálnejší prístup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál