Na hlavný obsah

Mali by sme sledovať udalosti okolo médií, prichádza obdobie obmedzení novinárskej práce, myslí si politológ

Miroslav Řádek hovoril aj o koaličných návrhoch zákonov.

Mali by sme sledovať udalosti okolo médií, prichádza obdobie obmedzení novinárskej práce, myslí si politológ
Snímka z protestu pred TV Markíza a zamestnanci RTVS počas protestnej akcie. Foto: SITA/Jana Birošová, Milan Illík, koláž RTVS

Hlavnú pozornosť by sme mali venovať všetkým udalostiam, ktoré sa dejú okolo médií. Od parlamentných volieb prebieha zaujímavý spor novinárov a politikov či vydavateľov. Ukázalo sa, že prichádza obdobie, ktoré je plné obmedzení novinárskej práce, myslí si politológ Miroslav Řádek.

Najväčšiu pozornosť upútala situácia v komerčnej televízii Markíza, kde pre kroky vedenia časť zamestnancov vstúpila do štrajkovej pohotovosti.

O súčasnej politickej situácii na Slovensku sme sa v Ranných správach RTVS rozprávali s politológom Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne Miroslavom Řádekom:

Ďalšou diskutovanou témou je naďalej atentát na Roberta Fica (Smer-SD) z 15. mája. Ten spustil na sociálnych sieťach vlnu nenávisti, na čo sa snažia reagovať aj politici. Ich návrhy však Řádek označil za nezrealizovateľné. Jeden predložila aj vládna SNS, týka sa práva na opravu.

„Mám pocit, že často tieto návrhy navrhujú ľudia, ktorí sa s médiami stretli len ako respondenti. Netušia, ako funguje práca novinára alebo samotný novinár,“ pokračoval Řádek.

Na možnú zmenu sa však teší. Po atentáte na premiéra bola celá pozornosť len na tzv. mainstreamových médiách. No ako upozornil, máme tu aj alternatívnu scénu, ktorá dáva predovšetkým priestor, nekritický a nadštandardný, práve navrhovateľom tohto opatrenia. Je preto možné, že množstvo žalôb sa bude v prípade schválenia takéhoto návrhu valiť aj na ne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko