Na hlavný obsah

Štrajkový výbor RTVS mal diskutovať o budúcnosti verejnoprávneho média. Koaliční poslanci však rokovanie bojkotovali

Na výbor neprišla ani ministerka kultúry M. Šimkovičová.

Štrajkový výbor RTVS mal diskutovať o budúcnosti verejnoprávneho média. Koaliční poslanci však rokovanie bojkotovali
Mediálny výbor. Foto: RTVS

O zákone o STVR by mal parlament začať rokovať vo štvrtok (20. 6.). Nasledovať bude definitívne hlasovanie. V utorok (18. 6.) preto zvolal poslanec Tomáš Szalay z SaS mimoriadny mediálny výbor Národnej rady SR. Pozvaní boli aj členovia štrajkového výboru za zamestnancov RTVS a tiež generálny riaditeľ. Mali diskutovať s poslancami. Mediálny výbor však nebol uznášaniaschopný.

Opozícia, ako aj štrajkový výbor RTVS na zasadnutie prišli diskutovať, aby poslanci aj rezort kultúry prehodnotili návrh zákona o STVR.

,,Išli sme sem s očakávaním, že budeme viesť diskusiu k ešte prebiehajúcemu návrhu zákona v parlamente k tomu legislatívnemu procesu, že sa tu stretneme s celým výborom, ktorý nás vypočuje a budeme môcť predniesť obavy zamestnancov,“ uviedol šéfdramaturg digitálnych programových služieb SRo Tomáš Bartonek.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) na výbor neprišla. Rovnako zostali prázdne aj stoličky koaličných členov mediálneho výboru.

Diskusii o zákone o STVR na mediálnom výbore sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

,,Obštrukcia je štandardný nástroj parlamentného boja, čiže niektorí sa verejne ospravedlnili, mali súbeh iných výborov. Pravdepodobne si to ministerka vyhodnotila tak, že výbor bude aj neuznášaniaschopný a teda nie je relevantné, aby diskutoval,“ vyhlásil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

,,Nevidím jeden jediný dôvod na to, aby som sa bavil, čo by bolo keby. Televízia je v takom stave, že teraz keby prestala vysielať, tak budete radi, že si to vôbec niekto všimne,“ povedal člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Diskutovali neformálne

Napriek tomu, že výbor oficiálne nerokoval, o budúcnosti verejnoprávneho média napokon neformálne diskutovali.

,,Keď váš šéf a predseda povie, že chce štátnu televíziu a že má štát rozhodovať o tom, čo sa deje v televízii a v rozhlase, ktoré si štát platí, tak vy sa toho nebojíte, že sa to bude diať? My sa toho nemáme báť, keď toto hovorí?,“ pýtala sa členka štrajkového výboru RTVS.

,,V rámci koalície sme si to vyoponovali. Prešli sme všetky pre a proti a na základe toho, že raz sa dohodne. Dohoda sa nehľadala ľahko, keď sa našla, tak jednoducho platí,“ uviedol Michelko.

,,Len nám to potvrdilo základnú obavu, že ide o účelový zákon. Nie je tu žiadna snaha pristúpiť k tomu kriticky a riešiť reálne problémy,“ skonštatoval Bartonek.

Michelko očakáva, že zákon by mohol byť účinný od začiatku júla. Vzápätí by do týždňa parlament spolu s vládou zostavili Radu STVR, ktorá by do augusta vybrala generálneho riaditeľa novej verejnoprávnej inštitúcie. Súčasný generálny riaditeľ Ľuboš Machaj si nevie predstaviť, že by jeho nástupcu vybrali do augusta.

,,Bude tam štatutár, nebude môcť nič podpisovať, nebude tam ešte rada, ktorá bude ako hlavný orgán dohľadu. Je ohrozený vlastne celý proces prípravy programovej štruktúry,“ uzavrel generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Predseda mediálneho výboru Roman Michelko očakáva, že parlament zákon o STVR schváli v utorok na budúci týždeň. Po schválení zákona plánuje štrajkový výbor navštíviť prezidentský palác, kde budú Petra Pellegriniho žiadať, aby zákon vetoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko