Na hlavný obsah

Ceny potravín opäť rastú, ťahajú infláciu nahor. Analytička má však pre Slovákov aj dobrú správu

Tento rok nám reálne platy porastú.

Ceny potravín opäť rastú, ťahajú infláciu nahor. Analytička má však pre Slovákov aj dobrú správu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Medziročná inflácia na Slovensku vzrástla. V máji sa spotrebiteľské ceny zvýšili o viac ako dve percentá. K rastu sa totiž vrátili ceny potravín. Naposledy inflácia zrýchlila vlani vo februári, keď bola na vyše 15 percentnej úrovni.

„Oproti minulému roku si za naše spotrebné výdavky priplácame 2,2 percenta navyše. Nárast nie je až taký výrazný, takáto úroveň inflácie sa môže požadovať za zdravú. Má ďaleko od úrovne spred dvoch rokov, kedy inflácia lámala rekordy, napríklad v roku 2022 bola 12,8 percenta.

Najviac míňame na bývanie a potraviny, tvoria asi polovicu našich spotrebných výdavkov. „Inflácia pri potravinách mierne zrýchlila, oproti minulému roku ich ceny narástli o 0,7 percenta,“ priblížila.

Výraznejšie podľa nej zdražel najmä akohol a tabak, a to aj pre vyššie spotrebné dane. „Alkohol zdražel asi o šesť až sedem percent a tabak ešte výraznejšie,“ ozrejmila. Viac si priplatíme aj napríklad za reštaurácie či hotely.

„Dva roky sme mali reálny pokles platov. Tento rok nám však reálne platy porastú. To znamená, že si môžeme za naše platy kúpiť viac tovarov a služieb ako pred rokom,“ uzavrela Sadovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika