Na hlavný obsah

Hanušovčania sa boja, že nebudú mať kam pochovávať. Hrobové miesta sa rýchlo míňajú, riešenie je v nedohľadne

V obci žije zhruba štyritisíc ľudí.

Hanušovčania sa boja, že nebudú mať kam pochovávať. Hrobové miesta sa rýchlo míňajú, riešenie je v nedohľadne
Obec má problém s hrobovými miestami. Foto: RTVS

V Hanušovciach nad Topľou sa obávajú, že nebudú mať kam pochovávať. Na cintoríne im ostali posledné voľné hrobové miesta. Tri roky sa snažia dohodnúť so Slovenským pozemkovým fondom na odkúpení ďalších pozemkov. Zatiaľ však neúspešne.

V Hanušovciach žije zhruba štyritisíc ľudí. Mesto má jeden cintorín s kapacitou tisíc miest. Voľných ostalo len asi 30.

„V tomto poslednom existujúcom rade máme už len niekoľko miest a následne musíme vybudovať už len posledný rad hrobových miest. Tým pádom nemáme, kde pochovávať ďalších ľudí,“ uviedol referent oddelenia rozvoja mesta Hanušovce nad Topľou Tomáš Socha.

Nedostatok hrobových miest v Hanušovciach nad Topľou rozobral v reportáži v Správach RTVS z regiónov redaktor Robert Latta:

Obyvatelia mesta dúfajú, že sa cintorín rozšíri, čím by sa situácia vyriešila. Upozornili však aj na množstvo hrobov, o ktoré sa nikto nestará.

Problémy s novými pozemkami

Mesto chce kúpiť pozemky, ktoré sú nad cintorínom. Kým so súkromnými vlastníkmi sa dohodli hneď, rokovania so Slovenským pozemkovým fondom trvajú asi tri roky. Najnovšie sa dozvedeli, že musia pripraviť projektovú dokumentáciu.

„Pôvodne sme boli v nádeji a presvedčení, že bude stačiť žiadosť a podklady z územného plánu mesta. Žiaľ, nestačilo to,“ skonštatoval primátor Hanušoviec Štefan Straka.

Projektová dokumentácia by mala byť hotová zhruba o mesiac. „Ani zďaleka to však nie je koniec, čaká nás proces územného rozhodnutia,“ pokračoval Socha. Náhradné riešenie mesto nemá. „Situácia je vážna. Zostáva pred nami krátke obdobie niekoľkých mesiacov, nanajvýš roka, kedy sa plocha určená na pochovávanie minie,“ povedal poslanec mesta Ondrej Glod.

„My si nevieme predstaviť to, že pristavíme chladiace boxy, kamióny, pri dome smútku,“ uviedol primátor Straka.

Problémom sa zaoberá aj agrorezort

Ministerstvo pôdohospodárstva uviedlo, že ide o pozemky nezistených vlastníkov, ktoré Slovenský pozemkový fond spravuje. Musí pri ich vysporiadaní postupovať podľa zákona.

„Uvedený prevod sa dá zrealizovať len v prípade, že je stavba charakterizovaná ako stavba vo verejnom záujme a ako verejnoprospešná je definovaná aj v záväznej časti
územnoplánovacej dokumentácie. V takom prípade je možné pozemky vyvlastniť,“ uviedla hovorkyňa rezortu Veronika Daničová.

Nových 300 hrobových miest by Hanušovciam vyriešilo problém s pochovávaním na dalších 10 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny