Na hlavný obsah

V Nitre vyhlásili mimoriadnu situáciu: Za pár hodín napršalo toľko, koľko zvykne za mesiac a pol

Momentálne neevidujú následky na životoch.

V Nitre vyhlásili mimoriadnu situáciu: Za pár hodín napršalo toľko, koľko zvykne za mesiac a pol
Silné dažde a prívalová voda spôsobili problémy v celej Nitre a okolí. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Primátor Nitry Marek Hattas vyhlásil mimoriadnu situáciu v krajskom meste. Dôvodom sú škody, ktoré spôsobila prietrž mračien a vytrvalý dážď. Tie zasiahli mesto v stredu (26. 6.) podvečer.

„Škody na verejnom aj súkromnom majetku sú mimoriadne vysoké. Momentálne môžem konštatovať, že neevidujeme následky na životoch a pevne verím, že to tak aj zostane,“ skonštatoval primátor.

V meste bezprostredne po zistení závažnosti situácie zasadal Krízový štáb mesta Nitra. Podľa Hattasa sú v celom meste zaplavené a poškodené miestne komunikácie, zaplavené rodinné domy a pozemky vodou a bahnom.

V mestskej časti Kynek opäť zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, na ulici Nad Hrabinou odčerpávajú vodu z miestnej komunikácie.

Ako to momentálne vyzerá v Nitre a okolí, zisťoval pre reláciu Aktuálne :24 redaktor RTVS Miroslav Lyko:

V mestských častiach Dražovce a Zobor vytopilo pivnicu v kultúrnom dome v Dražovciach. Na Dobšinského ulici na komunikáciu naplavilo kamene a vytekajúce splašky, na Kláštorskej ulici sa prepadáva chodník. Vytopilo pivnice rodinných domov.

V Starom Meste sú zaplavené garáže, parkovisko a miestna komunikácia na Vodnej, na Kalinčiakovej sú zatopené rodinné domy a vyplavené splašky kanalizácie. Pod železničným priecestím na Staničej ulici je prepadnutá vozovka, v križovatke Štefánikova a Štúrova ulica sú praskliny v asfalte miestnej komunikácie.

Na Mostnej ulici zaplavilo detské ihrisko, podjazd pod R1A z Napervillskej ulice na Zobor tiež zaplavilo.

Voda vytopila aj internát

Voda vytopila Študentský domov Zobor, poškodila a zaplavila miestne komunikácie v mestskej časti Chrenová. V Janíkovciach zaplavilo miestne komunikácie, domy a záhrady, v kultúrnom dome zateká do sály.

V mestskej časti Čermáň poškodilo vozovku na križovatke ulíc Kostolná – Hlboká. Na Železničiarskej, Hanulovej a Golianovej ulici zostalo nefunkčné verejné osvetlenie, zhrnul aktuálne škody Hattas.

Vstup do Nových Zámkov bol v stredu po búrke na niekoľko hodín prerušený. Výstrahy platia aj vo štvrtok, na celom území Slovenska meteorológovia vyhlásili prvý stupeň.

V okresoch Nitra, Nové Zámky a Komárno platí naďalej výstraha tretieho stupňa pred výdatným dažďom a lokálnymi záplavami. Prerušiť museli dopravu aj na železničnej trati Nitra-Lužianky či Nové Zámky – Komárno.

„V obci Imeľ za 24 hodín napadlo 160 mm zrážok. Vyhlásili sme tretí stupeň ohrozenia, občania nahlasujú škody,“ priblížil starosta obec Imeľ František Tyukos. Škody vyčísliť zatiaľ nevedel.

Situáciu v Nitrianskom kraji pre Aktuálne :24 sledovala redaktorka RTVS Marína Opálková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny