Na hlavný obsah

MHD v Trenčíne výrazne zdražie: Najnevýhodnejšia bude kúpa lístka u vodiča hotovosťou, má to zamedziť meškaniam

Cestujúcim sa navýšenie nepáči.

MHD v Trenčíne výrazne zdražie: Najnevýhodnejšia bude kúpa lístka u vodiča hotovosťou, má to zamedziť meškaniam
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Trenčíne od budúceho mesiaca zvyšujú cestovné v mestskej hromadnej doprave. V niektorých prípadoch o viac ako polovicu. Cestujúcim sa navýšenie nepáči. Mesto argumentuje, že spoje budú jazdiť častejšie a aj do nových lokalít. Zvýhodnení budú pravidelní cestujúci.

Kým doteraz si mohli Trenčania kúpiť lístok u vodiča v hotovosti za 80 centov, po novom zaplatia 2 eurá.

„V Trenčíne sme cenník MHD nemenili od roku 2011, naopak odvtedy rok za rokom narastali náklady na MHD. Tento rok by sme mali doplatiť za stratu dopravy MHD štyri milióny eur. Najvyšší čas s tým niečo robiť,“ vyhlásila hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Drahšej MHD v Trenčíne sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

A tak mesto mení cestovné tarify. „Najnevýhodnejšia bude kúpa lístka cestovného v hotovosti u vodiča. Najvýhodnejšia bude jazda cestujúcich s predplatným lístkom na 30, 90 dní alebo na rok. Celoročenka je najvýhodnejšia, znamená pre dospelého 50 centov na deň. Zostáva v platnosti to, že deti do 6 rokov, seniori nad 70 rokov jazdia naďalej zadarmo,“ priblížila Ságová.

„Platba v hotovosti pre cestujúcich ktorí nemajú ani predplatný lístok, ani dopravnú, bankomatovú kartu zároveň predstavuje značné zdržanie v čase dopravnej špičky, autobusy naberajú niekoľko minútové meškanie,“ upozorňuje predseda občianskeho združenia Doprava na Považí Michal Mazánik.

Platba v hotovosti a meškanie spojov

Či skutočne platba v hotovosti spôsobuje meškanie spojov, sme sa pýtali vodičov. „Keďže nastupujú prednými dverami, keď sa platí hotovosťou a idú dvaja, traja aj štyria, tak ide minimálne o dvoj- až trojminútové meškanie,“ tvrdí vodič MHD Patrik Darmo.

„Je to pravda, zdržuje to niečo, ale my sme si už zvykli, drobné mať pri sebe,“ dodáva vodička Renáta Košarišťanová.

Mení sa aj cestovný poriadok. Liniek ubudne, no budú jazdiť častejšie. „Základný cestovný lístok bude po novom platiť 60 minút, to znamená že cestujúci budú môcť ľubovoľne prestupovať,“ priblížil Mazánik.

„Ľudia chcú častejší spoj do nemocnice, budú školské spoje, budú spoje do priemyselného parku,“ hovorí Ságová.

Novú koncepciu mestskej hromadnej dopravy môžu pripomienkovať do 14. júna. Cenník pripomienkovať už nemôžu, schválili ho mestskí poslanci, platiť začne od júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny