Na hlavný obsah

Miera nezamestnanosti dosiahla historické minimum za posledných tridsať rokov

Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.

Miera nezamestnanosti dosiahla historické minimum za posledných tridsať rokov
Zamestnanec závodu Volkswagen Slovakia. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Počet ľudí bez práce v prvom štvrťroku 2024 naďalej významne klesal. A to už jedenásty kvartál za sebou, aktuálne bolo bez práce 154 700 osôb.

Úbytok nezamestnaných medziročne zaznamenalo sedem krajov SR, výnimkou bol len Bratislavský kraj. Na základe dát z výberového zisťovania pracovných síl o tom v utorok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Miera nezamestnanosti na Slovensku vyjadrená pomerom počtu nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb dosiahla 5,6 percenta.

Počet ľudí bez práce aj miera nezamestnanosti dosiahli podľa ŠÚ historické minimum od roku 1994, miera nezamestnanosti je tiež najnižšia, pričom v takmer 30-ročnej histórii bolo takéto nízke číslo zaznamenané len dvakrát, a to vo 4. štvrťroku 2019 a v predošlom 4. štvrťroku 2023.

Väčšinu, vyše 66 percent nezamestnaných (cez 102-tisíc osôb), tvorili dlhodobo nezamestnaní, teda ľudia bez práce dvanásť a viac mesiacov. Ich počet však medziročne opäť klesol, a to o 5 500 osôb. Dynamickejšie medziročné zlepšenie zaznamenali krátkodobo nezamestnaní, medziročne ich ubudlo 9 600, čo bolo zníženie o 15,5 percenta.

Graf zmien počtu nezamestnaných v SR.
Graf zmien počtu nezamestnaných v SR. Foto: Štatistický úrad SR

Pozitívna zmena v Banskobystrickom kraji

Najvyšší medziročný relatívny úbytok nezamestnaných (o 18,1 percenta) dosiahol Žilinsky kraj a najvyšší absolútny pokles (o 3 900 osôb) Banskobystricky kraj. Jediným regiónom, ktorý mal počet ľudí bez práce pod hranicou 10-tisíc osôb, bol Trenčiansky kraj.

Pokles miery nezamestnanosti v medziročnom porovnaní zaznamenalo sedem krajov Slovenska, v Bratislavskom kraji sa udržala na rovnakej úrovni ako pred rokom.

Najvýraznejšia pozitívna zmena nastala v Banskobystrickom kraji, kde miera nezamestnanosti poklesla o 1,2 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu 7,5 percenta.

Súčasne sa dostala miera nezamestnanosti až v piatich krajoch pod úroveň 4 percent, vyššie miery zotrvali len v Banskobystrickom a tiež v Košickom (9,6 percenta) a Prešovskom kraji (10,6 percenta), ktoré dlhodobo vedú rebríček najvyššieho počtu aj podielu ľudí bez práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika