Na hlavný obsah

Ministri ôsmich krajín Európskej únie vyzývajú na obmedzenie pohybu ruských diplomatov v EÚ

Toto opatrenie by zúžilo priestor pre operácie ruských agentov.

Ministri ôsmich krajín Európskej únie vyzývajú na obmedzenie pohybu ruských diplomatov v EÚ
Na snímke budova ruského veľvyslanectva v Prahe. Foto: ČTK/ Miloš Ruml

Ministri zahraničných vecí z ôsmich krajín Európskej únie vrátane Českej republiky vyzvali EÚ, aby zakázala voľný pohyb ruských diplomatov po krajinách eurobloku a obmedzila ho len na krajiny, v ktorých sú akreditovaní. Vyplýva to z listu ministrov adresovanom šéfovi európskej diplomacie Josepovi Borrellovi, do ktorého nahliadla agentúra Reuters.

„Slobodný pohyb po celom schengenskom priestore pre držiteľov ruských diplomatických a služobných pasov, akreditovaných v jednej hosťovskej krajine, uľahčuje škodlivé aktivity,“ uviedli ministri v liste datovanom na 11. júna.

Hlavnou pracovnou náplňou veľkej časti ruských „diplomatov“ v EÚ sú spravodajské aktivity, propaganda či dokonca príprava sabotáži. Uviedli ministri zahraničných vecí Česka, Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Holandska, Poľska a Rumunska. Poukazujú pritom na dôležitosť vyhostenia niektorých diplomatov a na to, že táto hrozba napriek tomu pretrváva.

„Veríme, že by EÚ mala prísne dodržiavať princíp reciprocity a obmedziť pohyb členov ruských diplomatických misií a ich rodinných príslušníkov len na územie štátu, v ktorom sú akreditovaní,“ uvádza sa v liste. Podľa ministrov by toto opatrenie výrazne zúžilo priestor pre operácie ruských agentov.

Znížený počet diplomatov

Mnohé členské krajiny EÚ výrazne znížili počet ruských diplomatov na svojom území od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu z februára 2022. Česko a Poľsko navyše nedávno zadržali niekoľko ľudí podozrivých z podpaľačstva. Tí podľa úradov konali na podnet Ruska, pripomína agentúra AFP.

„Rusko roky podniká v Európe rozsiahle operácie s množstvom obetí a poškodených dôležitých materiálov,“ uvádzajú ministri v liste. Zároveň vyzývajú Borrella, aby urýchlene predložil konkrétny návrh reštriktívny opatrení.

V súvislosti s možnými odvetnými krokmi Moskvy ministri uvádzajú, že budú znesiteľnejšie než možné škody, ktoré môžu ruskí „diplomati-agenti“ napáchať naprieč Európou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet