Na hlavný obsah

Mladí Poliaci môžu stráviť leto vo výcviku: Jedným z nich je aj Dominik, pôvodne chcel študovať informatiku

Obavy o bezpečnosť ho však prinútili zúčastniť sa výcviku.

Mladí Poliaci môžu stráviť leto vo výcviku: Jedným z nich je aj Dominik, pôvodne chcel študovať informatiku
Poľský regrút Dominik Rojek. Foto: RTVS

Prázdniny s armádou. Aj takto sa Poľsko snaží podporiť náborovú kampaň do svojich ozbrojených síl. Varšava si uvedomuje rastúcu hrozbu zo strany Ruska. Poliakom nad 18 rokov preto ponúka, aby strávili leto ako dobrovoľníci vo výcvikovom tábore.

Program trvá 28 dní a stojí približne 1 500 eur. Okrem základov toho, ako vojaci v praxi operujú, môžu mladí Poliaci zistiť, či by sa im páčilo stať sa profesionálnymi vojakmi. Jedným z nich je aj Dominik.

„Vojakom som nechcel byť odjakživa. Udalosti vo svete, všetky konflikty, no predovšetkým situácia okolo našej vlasti, ma motivovali, aby som sa stal vojakom,“ povedal poľský regrút Dominik Rojek.

Vojenskému výcviku mladých Poliakov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Petra Vrablicová:

Mnohí len nedávno skončili strednú školu

Dominik chcel ísť pôvodne študovať informatiku. Obavy o bezpečnosť ho však prinútili naučiť sa, ako si zbaliť výstroj, postupovať v čase priameho ohrozenia či strieľať zo zbrane. Dúfa, že neskôr sa k informatike vráti a v armáde sa bude venovať kybernetickej bezpečnosti.

Dnes sa spolu so spolubojovníkmi učia, ako správne vytvoriť maskovanie kože. Mnohí na cvičisku v Nowogrodskom lese pritom, ešte len nedávno dokončili strednú školu. Líčidlá a zbalené tašky sú im známejšie z večierkov a zo školských výletov.

„Možno sa bojím, no musím tomu strachu čeliť. To je naša úloha. Nie každý to dokáže, no niekto musí a sme to my. Je to naša povinnosť,“ povedal Dominik. „Som hrdá na to, že nosím uniformu a že som sa stala vojačkou. Už nie som len matka a manželka,“ dodala poľská regrútka Magdalena Klosová.

Náborové centrá evidujú obrovský záujem

Hoci regrúti-dobrovoľníci počas programu nemôžu opustiť základňu, náborové centrá evidujú obrovský záujem. Ruská invázia na Ukrajinu podľa majora Michala Tomczyka vzbudila medzi mladými novú vlnu patriotizmu. Armáda to chce využiť a vycvičiť čo najviac občanov.

„Ide o taký bezpečnostný impulz, aký sme tu nemali od druhej svetovej vojny. Sme si toho vedomí. Vieme, kde je nepriateľ. To isté pozorujeme aj u mladých,“ vysvetlil major operačného centra poľského ministra obrany Michal Tomczyk.

Na konci výcviku dobrovoľníci zložia vojenskú prísahu. Tí, ktorí chcú pokračovať vo vojenskej dráhe, môžu potom vstúpiť do niektorej z častí profesionálnych ozbrojených služieb – do Síl územnej obrany alebo byť záložníkmi. Poľsko plánuje do roku 2035 zdvojnásobiť počet svojich vojakov zo 150-tisíc na 300-tisíc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet