Na hlavný obsah

Mnohí deviataci sa na vysnívanú školu nedostanú, nepomôže ani odvolanie. Gymnáziá hlásia plné stavy

Tento ročník deviatakov je silný a konkurencia je veľká.

Mnohí deviataci sa na vysnívanú školu nedostanú, nepomôže ani odvolanie. Gymnáziá hlásia plné stavy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do dnešného dňa mali stredné školy povinnosť zverejniť, či ešte majú voľné miesta pre súčasných deviatakov a či vypíšu druhé kolo prijímacích skúšok. Niektoré svoje kapacity nenaplnili. Žiaci tak naďalej majú šancu dostať sa na dobrú strednú školu. Gymnáziá hlásia plné stavy.

Tento ročník deviatakov je silný. Zatiaľ, čo v roku 2020 sa hlásilo na stredné školy vyše 41-tisíc deviatakov, tento rok je to o šesťtisíc viac. Napriek tomu, že žiaci majú výborné výsledky, konkurencia je veľká.

„Je zvýšený dopyt. Denne sme bombardovaní telefonátmi zo strany rodičov, v ktorých odboroch ešte máme voľné miesta,“ vyhlásil zástupca riaditeľa SOŠ gastronómie a hotelových služieb v Bratislave Jozef Lipták.

Neprijatí žiaci v druhom kole prijímačiek budú musieť uprednostniť menej lákavé školy. Ak mali záujem o gymnáziá, na ne sa nedostanú. Nepomôže ani odvolanie.

Prijímacím skúškam a nedostatku miest na školách sa v Správach RTVS venoval Silvester Roštár:

„Nám zostalo pod čiarou 50 percent uchádzačov. Druhé kolo určite nie. Máme viac ako 120 odvolaní z tých, ktorí úspešne splnili kritériá, ale pre nedostatok miest sme ich neprijali. Pretlak je veľký,“ uviedol riaditeľ Gymnázia na Ul. Ladislava Sáru v Bratislave Pavel Sadloň.

Deviataci sa môžu po celom Slovensku hlásiť najmä na odbory – grafik, mechanik, programátor či učiteľ. Aj na Strednú odbornú školu gastronómie a hotelových služieb môžu ešte prijať 20 žiakov. „Máme ešte stále voľné miesta v odboroch cukrár, mäsiar, čašník,“ informoval Lipták.

Náročné obdobie prijímačiek

V Bratislavskom kraji je voľných viac ako 550 miest na stredných školách. V celom Košickom kraji môžu prijať 881 deviatakov.

„Po prvom kole prijímacích skúšok je na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja voľných celkovo 729 miest,“ oznámila hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Pre deviataka je obdobie prijímačiek často náročné, a to najmä po psychickej stránke. Psychologička radí, aby rodičia svoje deti nevinili za to, že na testoch neuspeli.

„V žiadnom prípade sa z toho nedá robiť tragédia. Život ide ďalej. Každá škola má svoje pozitíva a negatíva. Keď nevyšla tá vysnívaná, tak treba sa snažiť, čo by deti najviac bavilo. V pätnástich rokoch sú deti veľmi tvárne a možno sa im zapáči niečo iné,“ psychologička Gabriela Herényiová.

Druhé kolo prijímacích skúšok sa na stredných školách po celom Slovensku uskutoční 18. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko