Na hlavný obsah

Mnoho žien vo vlakoch čelilo obťažovaniu. Železničná spoločnosť preto zaviedla novinku, špeciálne dámske kupé

Železničná spoločnosť zaviedla aj tichú zónu.

Mnoho žien vo vlakoch čelilo obťažovaniu. Železničná spoločnosť preto zaviedla novinku, špeciálne dámske kupé
Vo vlakoch bude aj špeciálne kupé pre dámy. Foto: RTVS

Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko pred pár dňami zaviedol novinky v cestovnom poriadku. Pre ženy vyhradil dámske kupé, do ktorého môžu okrem nich vstúpiť iba chlapci do desiatich rokov.

Železničný dopravca zaznamenal podnety od žien, ktoré vo vlakoch obťažovali muži. Odkedy zaviedli dámske kupé, dostávajú naň pozitívne reakcie.

Téme dámskeho kupé vo vlakoch sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

„Vybrala som si toto miesto, lebo som čítala o tom, že železnice zavádzajú takúto novinku, a tak som vlastne chcela vyskúšať. Beriem to ako pozitívnu zmenu,“ hovorí jedna z cestujúcich. „Je to dačo dobré, čo sa deje. Poznám aj niekoľko kamarátok čo mám, jednu znásilnili. Sú takéto problémy v našom svete,“ povedal mladý muž v ankete pre RTVS.

„Niektoré ženy to privítajú, keď ich nebude niekto vyrušovať alebo otravovať počas jazdy,“ myslí si ďalšia zo žien. „Podľa mňa je to lepšie, že možno sa cítia bezpečnejšie tie ženy vo vlakoch, keď cestujú dlhšie trasy,“ vyjadrila sa iná cestujúca.

Oprávnená zmena

„Viem, že je to v Indonézii, v Indii, v Japonsku. Vo všeobecnosti ženy cestujú oveľa viac ako muži, tak si myslím, že to je aj z tohto hľadiska je to oprávnené,“ zhodnotil psychológ zaoberajúci sa rodovou rovnosťou Andrej Kuruc.

Oddelené dámske kupé sú vo väčšine expresných vlakov jazdiacich z Bratislavy do Košíc a späť. Toto vyhradené miesto si môžete vybrať už pri rezervovaní miestenky.

„Do týchto vyhradených kupé nebudú môcť vstúpiť muži starší ako desať rokov. Zároveň bude na tieto kupé vlakový personál dohliadať vo zvýšenej miere,“ priblížil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Dominik Drevický.

„Zažívajú naozaj v tom verejnom priestore viac sexuálneho obťažovania, sexistických poznámok, tak by mohli byť aj viac nejakým spôsobom chránené. A toto je asi to najmenej, že môžu vyčleniť jedno kupé,“ skonštatoval Kuruc.

„Túto zmenu budeme určite pozorne sledovať a analyzovať. Pokiaľ bude požiadavka, zvážime prípadne ďalšie rozšírenie,“ vyhlásil Drevický.

Okrem dámskych kupé Železničná spoločnosť Slovensko zaviedla vo vlakoch napríklad aj tichú zónu. Bez vlakového rozhlasu, detí do 15 rokov a psov. Telefóny tam musia byť v tichom režime.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko